Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2006

Amadou and Mariam


Δεν θέλω να κρύψω την μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για τις μουσικές του Κόσμου. Είναι αυτές που αποτέλουν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας και κάθε τόπου, και είναι ευτύχημα που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως, έιτε αυθεντικά όπως μας δίνονται από τις τοπικές κουλτούρες, είτε σε πανέμορφες διασκευασμένες εκτελέσεις από μεγάλους Ethnic και Jazz καλλιτέχνες. Στο εξωτερικό πρέπει να πω ότι την ίδια άνοδο έχει και το Ελληνικό Ethnic άσχετα που εδώ κυριαρχεί η γνωστή μουσική υποκουλτούρα.

Τελευταία ακούω πολύ Αφρική ( going back to the roots of Mama Africa) . Και άλλο τόσο προσπαθώ να βρίσκω ότι καλό το αυτί μου πιάνει. Εχω τρελλαθεί με ένα φοβερό ζευγάρι από το Μαλί τους Amadou Bagayoko and Mariam Doumbia οι οποίοι βρίσκονται μαζί από το 1974.
Γεννημένοι και οι δύο στην πρωτέυουσα του Μαλί Bamako γνωρίστηκαν στο Ινστιτούτο του Μαλί for Young Blind, και ενώνοντας τις μουσικές τους ανησυχίες και ενδιαφέροντα έγιναν γνωστοί σαν The blind Couple from Mali.

Τα φωνητικά αυτού του ζευγαριού είναι εκπληκτικά!Τι να πει κανείς για την μπάντα που τους συνοδευέι. Εδω μιλάμε για μουσικούς που έιναι γεννημένοι στον ρυθμό και στο groove. Ακούω, και δεν σταματάει εγώ και το καρότσι μου να κουνιώνται συνέχεια. Δεν είναι δυνατόν να χαμηλώσω την ένταση! Δίνουν την εντύπωση ότι τους έχεις μπροστά σου σε συναυλία και σε συνεπαίρνουν σε ένα ατέρμονο κούνημα σώματος μυαλού και ψυχής όργανα όπως ροκ κιθάρες, Συριακό βιολί, ινδική τάμπλα, Κουβανέζικες τρομπέτες, Κολομβιανά τρομπόνια, Αιγυπτιακό Νει και απαράμιλλα κρουστά!!

Δεν είναι απλά ethnic είναι μέσα στα καλύτερα ETHNIC ROCK που έχουν ακούσει τα Ινδιάνικα αυτιά μου.
Τους προτείνω ανεπιφύλακτα

2 σχόλια:

faraona είπε...

Τρελλα ειναι οι τυπάδες...μ αρεσαν πολυ Σακη.Νομιζω και καποια αλλη φορα μου τους συνεστησες.Αν δεν κανω λαθος.Ειναι υπεροχοι παντως.

καλημερουδια

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Δεν θυμάμαι να σου πω την αλήθεια. Αυτό εδώ το ποστάκι είναι αρκετά παλιό.
αλλά δεν έχει σημασία αυτοί οι δύο τυπάδες όπως λες με έχουν κάνει να θέλω να επισκεφτώ Μαλί και τις μουσικές του.
(Αν και λιγουλάκι δύσκολο))