Τρίτη, Μαρτίου 06, 2007

Η ελαιοκράμβη και τα άλλα "ενεργειακά φυτά"

Ερχεται σαν εναλλακτική πρόταση για τη παραγωγή βιοκαυσίμων, που προωθείται από την Ε.Ε, για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για καύσιμα τα οποία μπορούν να παραχθούν από φυτά που ήδη καλλιεργούνται στη χώρα μας, ωστόσο διοχετεύονται κυρίως σε χώρες του εξωτερικού,με την Ελλάδα να παραμένει για μιά φορά ακόμη ουραγός.
Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2003/30, τα κράτη της Ε.Ε, θα πρέπει να προβλέψουν την χρξησιμοποίηση ενός ελαχίστου ποσοστού βιοκαυσίμων. Μέχρι το 2010, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 5,75% του συνόλου των καυσίμων κίνησης που χρησιμοποιούνται και ως το 2020 στο 20%


Η ελαιοκράμβη, πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή ελαίου και μάλιστα θεωρείται ως το τρίτο πιο σημαντικό, μετά τη σόγια και το φοινικέλαιο. Καλλιεργείται δε με ιδιαίτερη ευκολία στην Ελλάδα.
Το RSoil, το λάδι της ελαιοκράμβης, χρησιμοποιείται ως καύσιμο, αυτούσιο, χωρίς πρόσμιξη με πετρέλαιο, σε αντίθεση με τα άλλα βιοκαύσιμα όπως το βιοντίζελ. Αυτό και μόνο το καθιστά ένα από τα πιό φιλικά προς το περιβάλλον.
Γιά τον καταναλωτή συνεπάγεται σημαντικότατη οικονομία που μπορεί να φθάσει για τα έξοδα κίνησης και θέρμανσης μέχρι το 40%. Το ποσοστό αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος λίτρου αλλά και στην υψηλότερη αποδοση του κινητήρα.
το κραμβέλαιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το "απόλυτο οικολογικό καύσιμο", δεδομένου ότι από τη χρήση του, εκπέμπονται ρύποι σε επίπεδο χαμηλότερο από το ελάχιστο των προδιαγραφών της Ε.Ε.
Η καλλιέργεια του φυτού επιδοτείται και θα μπορούσε να αντικαταστήσει καλλιέργειες με μειωμένη ζήτηση. Ωστόσο στη χώρα μας δεν επιτρέπεται ακόμη η χρήση του κραμβελαίου ως βιολογικού καυσίμου.

Η Εταιρία "Ελληνικά Βιοκαύσιμα", διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα μιάς παγκόσμιας πατέντας, η οποία μπορεί να μετατρέπει τους κινητήρες ντίζελ να καταναλώνουν 100% φυτικό λάδι αντί για πετρέλαιο, χωρίς να χρειάζεται μετατροπή του κινητήρα.
Η πατέντα είναι γερμανική της οποίας τα δικαιώματα κατέχει η Ελληνική Εταιρία που συνεργάζεται με τους Γερμανούς επιστήμονες που την ανακάλυψαν.
Από την ως άνω εταιρία ,πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή εργοστασίου στη περιοχή Αλμυρού του Βόλου, που θα έχει την δυνατότητα παραγωγής 500 τόνων την ημέρα με στόχο την σταδιακή αύξηση 800τον/μέρα.
Εφόσον υπάρξει αναγνώριση του λαδιού από το Ελληνικό κράτος, σαν βιοντίζελ, τότα το προπιόν θα διοχετευθεί στην Ελληνική αγορά, αλλιώς θα εξαχθεί εξ'ολοκλήρου στην Ευρωπαική αγορά.
αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 5000 στρέμματα ελαιοκράμβης, εκ των οποίων οι 4000 διοχετεύονται προς τα "Ελληνικά βιοκαύσιμα".Στόχος είναι τα 1500000 στρ. έως το 2010.
βασισμένο σε άρθρο της εφημερίδας MedWeek

Σημείωση γράφοντος.
Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τους επενδυτικούς ορίζοντες που ανοίγονται με τις χρηματοδοτήσεις πάνω σε αναπτύξεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αφού ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο. Ο χρόνος έφτασε. Ηδη έχουμε αργήσει. Ας τρέξουμε λίγο. Αξίζει.

Μιά άλλη πολύ καλή ιδέα που ήδη εφαρμόζεται σε κλίματα χειρότερα από το Μεσογειακό (ως προς τον άνεμο και ήλιο), είναι τα φωτοβολταικά σε συνδυασμό με μίνι ανεμογεννήτριες για την παροχή και μεταπώληση σταθερού ρέυματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες να πεις ότι είναι μεταλλαγμένο! Όπως και γενικώς τα βιοκαύσιμα!
Από την ιστοσελίδα http://www.efet.gr/gen_food.html
σημειώνω:
98/291/ΕΚ, Απόφαση της Επιτροπής, για τη διάθεση στην αγορά γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκάμβης (Brassica napus L. ssp. oleifera) σύμφωνα με την οδηγία 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου

97/393/ΕΚ Απόφαση της Επιτροπής για τη διάθεση στην αγορά γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης (Brassica napus L. oleifera Metzg. MS1, RF2), σύμφωνα με την οδηγία 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου

97/392/ΕΚ Απόφαση της Επιτροπής, για τη διάθεση στην αγορά γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης (Brassica napus L. oleifera Metzg. MS1, RF1), σύμφωνα με την οδηγία 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου
κλπ...κλπ.
Φιλικά Flora

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ανώνυμε
σευχαριστώ για την υπενθύμιση . Το έμαθα και εγώ στην πορεία αφού ειχα δημοσιε΄υσει στο μπλογκ. Παράλειψη που δεν διόρθωσα μετά.
Πάντως μεταξύ μας προτιμώ την καλλιέργεια για βιοκάυσιμο του αυτοφυούς στην λεκάνη της Μεσογείου του κοινού μας Γαιδουράγκαθου (Silybum Marianum) που έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και έχει πολύ λίγο κόστος καλλιέργειας.