Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2007

Το πέταγμα της πεταλούδας, στη θεωρία του χάους

Το φαινόμενο Χάος στην σύγχρονη επιστημονική αντίληψη, ή αλλιώς ποιοί κανόνες μπορούν να διέπουν ένα κλειστό ή ανοικτό χαοτικό σύστημα δεν μπορεί παρά να σαγηνεύει το βαθέως σκεπτόμενο άνθρωπο.
Ο προβλήματισμός του Φίλου που εντελώς τυχαία διάβασα με κάνει να παρουσιάσω σε συντομία την γενική θεώρηση, σε απλή μορφή, του χάους ή επί το απλουστότερον, το περίφημο "πέταγμα της πεταλούδας"


Φαινόμενο της πεταλούδας

Από τη Βικιπαίδεια,

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά (καταγεγραμμένα) από τον μετεωρολόγο Έντουαρντ Λόρεντζ κατά τη δεκαετία του 1960, όταν μελετούσε, μέσω αριθμητικής επίλυσης σε υπολογιστή, ένα σύστημα διαφορικών εξισώσεων που προσομοίωνε τα καιρικά φαινόμενα ενός εξιδανικευμένου, απλουστευμένου μοντέλου "ατμόσφαιρας". Ο Λόρεντζ παρατήρησε, σχεδόν τυχαία, ότι όταν εισήγαγε στον υπολογιστή του τις τιμές του προγράμματος από μια προηγούμενη εκτέλεση και "έτρεχε" ξανά το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα απέκλιναν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου από τα προηγούμενα, ώσπου, μετά από έναν "χρονικό ορίζοντα" δεν είχαν πρακτικά καμιά ομοιότητα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ήταν ντετερμινιστικό (η ίδια είσοδος έδινε πάντα την ίδια έξοδο, αποκλείοντας φυσικά τις μηχανικές βλάβες), η απόκλιση των αποτελεσμάτων οφειλόταν στο γεγονός ότι τα νούμερα που ξανα-εισήγαγε "με το χέρι" ο Λόρεντζ είχαν μικρότερη ακρίβεια (λιγότερα δεκαδικά ψηφία) από εκείνα που εσωτερικά αποθήκευε ο υπολογιστής. Ο Λόρεντζ συμπέρανε ότι, στο συγκεκριμένο μοντέλο, και η ελάχιστη ακόμη έλλειψη ακρίβειας είναι καθοριστική - κάτι που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είναι γενικό χαρακτηριστικό μιας ολόκληρης κλάσης συστημάτων, των λεγόμενων χαοτικών.

Αργότερα, ο Λόρεντζ επινόησε ένα ακόμη απλούστερο σύστημα τριών μόλις διαφορικών εξισώσεων που περιείχαν δύο μη γραμμικούς όρους και περιέγραφαν, στην ουσία τους, ρεύματα μεταφοράς θερμότητας μέσα σε ένα ρευστό. Το σύστημα αυτό επιδείκνυε επίσης χαοτική και ευαίσθητη συμπεριφορά: οι τροχιές του, σε έναν χώρο τριών διαστάσεων, παραμένουν παγιδευμένες σε μια πεπερασμένη περιοχή και "κουλουριάζονται" χωρίς ποτέ να τέμνονται ή να κλείνουν (δηλ. να επαναλαμβάνονται περιοδικά). Όλες οι τροχιές, μετά από αρκετό χρόνο, συγκεντρώνονται τελικά σε μια περιοχή με φράκταλ διάσταση που ονομάστηκε παράξενος ελκυστής. Είναι ενδιαφέρον ότι τα "πορτρέτα" του χώρου των φάσεων του ελκυστή του Λόρεντζ, όταν σχεδιαστούν σε 3 διαστάσεις, μοιάζουν κάπως με ένα ζεύγος συμπλεγμένων φτερών πεταλούδας (μερικοί το παρομοιάζουν επίσης με "κουκουβάγια"). Ωστόσο, ο Λόρεντζ χρησιμοποίησε τον όρο αρκετά αργότερα, και στις πρώτες δισδιάστατες προβολές του ελκυστή που πήρε το σχήμα δεν μοιάζει ιδιαίτερα με πεταλούδα. Η επιλογή της πεταλούδας θυμίζει ακόμη την "καταγωγή" του ελκυστή από τη μετεωρολογία - η μεταφορά ενός γλάρου αντί πεταλούδας είχε επίσης χρησιμοποιηθεί νωρίτερα.

[Επεξεργασία] Παρανοήσεις σχετικά με το φαινόμενο της πεταλούδας

Μερικές φορές, το φαινόμενο της πεταλούδας παρερμηνεύεται στην κοινή αντίληψη. Για παράδειγμα, η ιδέα ότι κάτι τόσο ασήμαντο όσο μια πεταλούδα μπορεί να "προκαλέσει" έναν τυφώνα (ή να τον αποτρέψει) έχει θεωρηθεί από κάποιους ως επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι ένα "ασήμαντο" άτομο, μια "περιθωριακή" ιδέα ή ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ωστόσο, η ουσία της συμπεριφοράς ενός χαοτικού συστήματος είναι ότι, στην πράξη, είναι απρόβλεπτη σε "βάθος χρόνου". Συνεπώς, ενώ πράγματι ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία της ιστορίας, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη του συστήματος χωρίς το γεγονός και, άρα, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας ώστε να πετύχουμε ένα επιθυμητό σημαντικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου - μπορούμε να προγραμματίζουμε αποτελεσματικά μόνο μέχρι τον χρονικό ορίζοντα που χαρακτηρίζει το σύστημα. Η γνώση ότι ένα ασήμαντο γεγονός οδήγησε σε κάτι "μεγάλο" μπορεί, μερικές φορές, να αποκτηθεί εκ των υστέρων, αν και συνήθως ακόμη κι αυτό είναι αδύνατον.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η πεταλούδα δεν θα μπορούσε να "προκαλέσει" από μόνη της τον τυφώνα, παρά μόνο χάρη στις ατμοσφαιρικές συνθήκες που συνυπήρχαν με την επέμβασή της. Η άμεση αιτία ενός τυφώνα είναι αναγκαστικά "μεγάλη", κάτι που κάνει την βραχυπρόθεσμη μετεωρολογική πρόβλεψη δυνατή. Αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της την "λάθος" στιγμή, είναι εξίσου πιθανό να αποτρέψει έναν τυφώνα που αλλιώς θα συνέβαινε (ή να οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό). Για να "προκαλέσει" έναν τυφώνα, πρέπει να δράσει σε μια ακριβώς υπολογισμένη στιγμή - κάτι που ακριβώς είναι αδύνατον να προβλεφθεί.


3 σχόλια:

Sissi Soko είπε...

Θέλω να προσθέσω κάτι. Χαοτικό σύστημα δεν είναι μόνο ο καιρός αλλά και η ανθρώπινη κοινωνία. Και τα πάντα, στην τελική ανάλυση. Ακόμα και το σύμπαν ολόκληρο είναι χαοτικό. Έκαναν πειράματα στον υπολογιστή με τη τροχιά της Γης και διαπίστωσαν ότι αν ήταν μόνο εκατό μέτρα πιο αλλού, σε δισεκκατομύρια χρόνια η πορεία της θα ήταν πολύ διαφορετική. Σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεφύγει εντελώς από την τροχειά της γύρω από τον Ήλιο.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Πολύ σωστά Ολίβια και καλώς σε βρίσκω .
Ενα άλλο παράδειγμα που με έχει εντυπωσιάσει είναι το σκάκι που παίζω και αγαπώ χρόνια.
ολα ξεκινούν εν πλήρει τάξη και εξελίσσονται όλο και πιό πολύ προς την αταξία και την ασυμμετριά.
Και όσο πιό άτακτη η παρτίδα τόσο πιό απρόβλεπτη και όμορφη
Αν ψάξουμε μπορούμε άπειρα παραδέιγματα να βρούμε.
Ζούμε μέσα στο χάος.

s54elas είπε...

Σε χαιρετω. Πραγματι οπως λεει και η Olivia, το χαος βρισκεται παντου γυρω μας και γνωριζοντας τους τροπους που εκτυλιγεται θα μπορεσει ο καθενας να δινει λυσεις σε πολλα προβληματα που συναντα στη ζωη του ειτε αυτα ειναι ατομικα, η του ευρυτερου κοινωνικου χωρου η ακομη θα ελεγα προβληματα που εχουν να κανουν με τον τροπο που λειτουργει η φυση αυτη καθ' αυτη. Αναπτυσσω το θεμα πιο διεξοδικα σε αυτους τους δικτυακους τοπους: draft chaos, mind chaos, chaotic lives, Pandora's box και Οne World. Επισης στον δικτυακο τοπο sk5otia κοιταζω τα τεκταινομενα στον κοσμο απο την σκοπια του χαους οπως και στον s54elas. Φιλικα, σε ευχαριστω και σε χαιρετω ξανα.