Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

Το βάζο του γλυκού, οι δυό κούπες και ο καφές

.....ή πως να διαχειριστούμε τον χρόνο του 24ώρου όταν τα θέματα της καθημερινότητας είναι τόσα πολλά που δεν φτάνει ....

Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης του, της Φιλοσοφικής σχολής, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα. Οταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις.
Οταν πλέον δεν χωρούσε άλλο, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε και εκείνοι συμφώνησαν.
Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας το και αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις.
Οταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο και αυτοί κάπως σαστισμένοι είπαν πως είναι.
Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε άμμο και αφού την έριξε στο βάζο,γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια και αφου ρώτησε τους μαθητές πάλι αν το βάζο ήταν γεμάτο και αυτοί ανταπάντησαν μ'ένα ομόφωνο ΝΑΙ.
Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο δυο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο ενώ πλέον οι μαθητές γελούσαν απορημένοι.
"Τώρα", λέει ο καθηγητής, "θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας, όπως η πατρίδα, η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες, πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα να χαθούν,αυτά είναι ικανά να γεμίσουν την ζωή σας. Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά όπως η δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, ένα σπίτι. Η άμμος είναι άλλα μικροτερα πράγματα"
"Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις".
Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικρά πράγματα δεν θα έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα.
Φροντίστε τα μπαλάκια του τένις πρώτα και μετά τα χαλίκια.
Τα υπόλοιπα είναι άμμος.

Ενας μαθητής σήκωσε το χέρι και ρώτησε τί αντιπροσώπευε ο καφές.
ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: "Ο καφές είναι για να σας δείξει πως όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφέ μεκάποιο φίλο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: