Τελικά πρέπει να το συνηδειτοποιήσουμε:
Το σκουπιδοτσουνάμι έρχεται. Ερχόταν δηλαδή χρόνια τώρα αλλά κοιμόμασταν με τα τσαρούχια. Νομίζαμε ότι θα την γλυτώναμε!!? .Αμ δε. Πώς θα γινόταν δηλ αυτό έχοντας την χαβούζα μεσα στα πόδια μας χωρίς καμμία επιπλέον υποδομή. Τι πιστέυαμε? Οτι πετώντας τα,κάνοντας και μερικά ξόρκια τελειώσαμε? Ανακυκλωνονται από το περιβάλλον μόνα τους? Με ένα μαγικό ραβδάκι κάποιος τα διαλύει εις τα εξ ών συνετέθησαν?
Τα πρώτα χρόνια φταίγαμε και μεις, είναι αλήθεια, όπως είναι αλήθεια ότι ακόμα ως ένα ποσοστό φταίμε ακόμα, εννοώ ως προς την ορθή οικολογική συνείδηση. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί στο πιό πάνω σκαλοπάτι, από το σημείο δηλαδή που το σκουπιδαριό φεύγει από το σπίτι μας και από τον κάδο πιό συγκεκριμένα, την ευθύνη την έχουν κάποιοι άλλοι. Αυτοί που η Ευρώπη τους ρίχνει χρόνια τώρα οικονομικές καμπάνες, αλλά αυτοί .Ωχ βρε αδερφέ!! δεν πα να φωνάζουν!! εντάξει ΘΑ το κάνουμε!!! ΘΑ ασχοληθούμε με την Υγειονομική Ταφή Αποριμμάτων (ΧΥΤΑ). Δεν έχουν πάρει χαμπάρει όμως ...τα σαλιγκάρια μας ...ότι τα ΧΥΤΑ ήταν ο Τρόπος της περασμένης 15ετίας. Η εποχή δηλ που τα απορίμματα αντιμετωπίζονταν σαν πέταμα, σαν απόριμμα-όπως ακριβώς λέει η λέξη. Και εμείς παλεύαμε τότε (αλλά και τώρα και για πάντα) με τα νομοθετικά πλάίσια και με τη γραφειοκρατία του, πώς θα τα αλλάξουμε, γιατί αν τα αλλάξουμε, μήπως στενοχωρήσουμε κάποιους, και χάσουμε κανέναν ψήφο?!Οπότε?... ας τα μωρέ ας μην το κάνουμε τώρα, ας το κάνουμε αργότερα, ή ας το κάνει ο επόμενος που θα'ρθει κοκ.
Εν τω μεταξύ η βρώμα πλησίαζε, και οι παράνομες χωματερές στα ρέματα και στους ποταμούς και στις καλλιέργειες, δηλητηρίαζαν και δηλητηριάζουν, γη, νερό και αέρα, εμάς και τα παιδιά μας . Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση κοινή, όπως πρέπει να είναι από οποιαδήποτε κυβέρνηση κατα τη γνώμη μου,, για θέματα όπως, Εξωτερική πολιτική, Παιδεία, Περιβάλλον-Υγεία, Τουρισμός, παράλληλα με νομοθετήσεις ευέλικτες, που να ακολουθούν τους καιρούς.
Γιατί τώρα που αρχίζει και μας πνιγει η βρώμα, τώρα που σε λίγο δεν θα έχει νόημα να τα μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας, γιατί η χαβούζα θα είναι ήδη έξω από το σπίτι μας, τώρα που στην έπαρχία υπάρχουν χιλιάδες παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές που συγοκαίνε και σιγοστάζουν στην καρδιά του υδροφόρου ορίζοντα το δηλητήριο τους, τώρα που η Ενωση λέει :Τέρμα δεν έχει άλλο. Μέχρι τέλους του 2008 αλλίως χαθήκατε!!! ....τώρα σκεπτόμαστε, μήπως να φτιάχναμε κανένα ΧΥΤΑ ? Βάλαμε και μερικές ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν κανένα πρόγραμμα πρόταση να μας ανοίξουν τα μάτια.
Και οι ερευνητές τί έκαναν? Το αυτονόητο. Κοίταξαν τι κάνουν οι άλλοι, τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας σκουπιδιών, και τις πρότειναν με έκθεση ,προσαρμοσμένες στα Ελληνικά δεδομένα.
Μια από αυτές τις εκθέσεις ήταν και του ΕΜΠ πρόσφατα η οποία μέσες άκρες λέει:
ΧΥΤΑ τέλος !! δεν λύνεται το πρόβλημα με το να θάβεις τα σκουπίδια σου,έστω και με όσο καλύτερο τρόπο. Μακροπρόθεσμα είναι σαν να στρουθοκαμηλίζεις και χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο. Θα το βρείς μπροστά σου αργότερα.
Το σκουπίδι πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν βιομηχανικό προιόν,όχι σαν απόριμμα.
Πρώτο στάδιο πρέπει να είναι ο πλήρης διαχωρισμός του αποριπτέου υλικού, σε ανακυκλώσιμα υλικά, τα γνωστά αλλά και άλλα που πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διαχωρισμός τους στο μέλλον. ας δοθούν κίνητρα και στον πολίτη αν είναι αναγκαίο κάποια στιγμή για να το κάνει. Παράδειγμα οι μπαταρίες και τα υλικά σύγχρονης τεχνολογίας όπως μικροσυσκευές, κινητά, ψηφιακοί δίσκοι κ.ά... παράλληλα βέβαια με τα αυτονόητα όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο.
Εδώ έχω να παρατηρήσω ότι το καθεστώς ανακύκλωσης που υπάρχει στην Ελλάδα πολλές φορές γεννά υποψίες στον πολίτη για το που καταλήγουν τα υλικά που ανακυκλώνει. Εχω ακούσει πολλές φορές κάποιους να λένε:
-Ελα μωρέ γιατί να ανακυκλώσω, αφου ξέρω ότι όλα καταλήγουν στο ίδιο μέρος. Η ανακύκλωση ένα παραμύθι είναι απλά για να γαλουχούν τον πολίτη στην ιδέα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι βέβαια αλλά μπλέκονται πολλοί στη διαδικασία και αυτό είναι αλήθεια. Εχω δει εγώ με τα μάτια μου κάποιον με ένα άθλιο τρίτροχο να τουμπάρει τον κάδο χαρτιού και να παίρνει από μέσα ότι γουστάρει προς άγνωστο προορισμό.
Συγνώμη αλλά η εικόνα μόνο σε τριτοκοσμική χώρα παραπέμπει. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αλλά ας μη μακρυγορήσω.
Δεύτερο που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ακόμα και από ιδιώτες, αν προωθηθεί κατάλληλα, είναι η κομποστοποίηση. Μιά διαδικασία απόλυτα φυσική που μπορεί να γίνει ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας σε ειδικούς κάδους και το προιόν καταλήγει σε πρώτης ποιότητος λίπασμα για την καλλιέργειά μας το κήπο μας ή τα λουλούδια μας. Η κομποστοποίηση επαναφέρει στο περιβάλλον (ουσιαστικά μιμείται τη φυσική διαδικασία της φύσης) όλα τα οργανικά υλικά των αποριμμάτων μας -ακόμα και τα ξερά φύλλα του κήπου μας ή τις στάχτες του τζακιού μας.
Και το τρίτο αποτελεί ουσιαστικά τον καινούργιο τρόπο επεξεργασίας του εναπομείναντος που βασίζεται όχι στην ταφή αλλά στην Θερμική Επεξεργασία Αποριμμάτων (ΘΕΑ) , η οποία με ειδικό τρόπο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς ατμοσφαιρικούς ρύπους μας αποδίδει πίσω θερμική ενέργεια όπως φανερώνει και η λέξη.
Η Ελλάδα καλύπτειτις ανάγκες της, όπως αναφέρει η έκθεση, με 7 έως 9 τέτοια εργοπαραγωγά εργοστάσια, που μπορούν να προσφέρουν υγιεινές συνθήκες εργασιάς σε πολλά άτομα της επαρχίας αφού εκέι μπορούν να κατασκευαστούν και να δέχονται με ειδικά κλειστά σιδηροδρομικά container,τα απορίμματα άλλων απομακρυσμένων περιοχών . Γιά παράδειγμα εργοστάσιο ΘΕΑ στην Πτολεμαίδα μπορεί να δέχεται και να παράγει Ηλεκτρικό ρεύμα με τα σκουπίδια της Αθήνας.
(για να μην αναφέρω και το άλλο είδος εκμετάλευσης σκουπιδιών που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και αφορά στη συμπίεση συγκεκριμένου συνδυασμού υλικών των αποριμμάτων, με σκοπό την δημιουργία πάσης φύσεως μονωτικών υλικών, με ευρείες εφαρμογές, από θερμομονώσεις στα σπίτια, μέχρι παραπετάσματα ηχομονωτικά στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους)
Και τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Δεν πάει άλλο!! Είναι ζωτικής σημασίας το πρόβλημα . Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Δόθηκε τελευταίο τελεσίγραφο για την οριστική λύση του προβλήματος μέχρι τέλος του 2008.
Γιά να δούμε θα κουνηθούν καθόλου πιό γρήγορα τα σαλιγκάρια μας? Θα ανοίξουν λίγο τα ματάκια τους βλέποντας λίγο περισσότερο μακρυά, επιτέλους κάνοντας αυτό που κάνουν δοκιμασμένα οι άλλοι?