Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006

Ο Πληροφοριοδότης (The Departed)

Ξεκίνησα να γράψω κάτι σαν μιά προσωπική κριτική, όπως το συνηθίζω άλλωστε, για την ταινία που θα είναι υποψήφια να διεκδικήσει σχεδόν όλα στην φετινή απονομή των Οσκαρ, αλλά πριν το κάνω θα πω πώς σε καταφέρνουν να δεις την ταινία πληρώνοντας για δυό, 25 ευρώ.!!(βάλε parking και κανένα νεράκι που θα πιείς στις 2,5 ώρες του έργου)
Θέλοντας να αποφύγω τις ουρες απ[ό την πιτσιρικαρία του Σαβατοκύριακου αποφασίσαμε να πάμε την περασμένη Δευτέρα εκεί γύρω στις εννιά το βράδυ στα καινούργια virgin multiplex στο Φάληρο όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά από την περιοχή που μένω και κατεβαίνοντας την Συγγρού χωρίς φανάρια, δεν κάνω πάνω από 15-20 λεπτά. Τα virgin μάλιστα ως γνωστόν σου δίνουν και εκπτωτικά κουπόνια αν δείς μιά ταινία με την προυπόθεση να τα χρησιμοποιήσεις μέσα στις επόμενες 15 μέρες. την Δευτέρα είχα μαζί μου τέτοιο κουπόνι. Φθένουμε λοιπόν και πλησιάζοντας στα ταμεία βλέπω ότι από Δευτέρα έως Πέμπτη το εισιτήριο είνια 6,50 ευρω λόγω και καλά των δέκα χρόνων παρουσίας των virgin multiplex στην Ελλάδα.
Λέω μέσα μου..." δεν χρειάζεται να αγοράσω με το κουπόνι ετσι κι αλλιώς". Αγοράζω τα εισιτήρια και με έκπληξη ακούω τον ταμία να μου ανακοινώνει το ποσό των 19 ευρώ!!.(9,5Χ2)
Πάνω που κάνω να ρωτήσω, με προλαβαίνει λέγοντάς μου ότι η συγκεκριμένη ταινία, που σημειωτέον πάει γιά όσκαρ και συνήθως στα multiplex παίζεται σε τουλάχιστον 2-3 αίθουσες για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, παίζεται στην αίθουσα Europa και καλά όπου προσφέρεται και καφές και γλυκάκι!!.
"Το κουπόνι"? ρωτάω
"Δεν ισχυέι για την συγκεκριμένη αίθουσα" μου λένε ( αφου προσφέρει μαυροζούμι και γλυκάκι)
Τι να κάνω δεν είχα άλλη επιλογή ούτε κοντυνότερο κινηματογράφο να πάω, το κατάπια και μπήκαμε. Δεν πήραμε καφέ (είχαμε ήδη πιεί στο κέντρο πιό νωρίς, αν έπινα κι άλλον θα έχανα τον ύπνο μου) και το κεκάκι ήταν ένα ουδέτερο απροσδιόριστο πράγμα κυλινδρικό στη διάμετρο λίγο μεγαλύτερο του δίευρου. Μεταξύ μας ένα ποτάκι θα άξιζε τη διαφορά τιμής και θα το δεχόμουνα με ευχαρίστηση.
Οσο για την Europa η γνωστή παχιά μοκέτα σε μιά πολύ μικρή αίθουσα (και καλά να σου δίνει την αίσθηση του prive) με μιά μεγάλη για το μέγεθος της οθόνη, ο ήχος τίποτα το επι πλέον από αυτά που σου προσφέρουν οι άλλες αίθουσες, απλά οι σειρές έιχαν κάποια μεγαλύτερη απόσταση η μιά από την άλλη, για να κάθεσαι πιό άνετα και μεταξύ των καθισμάτων υπήρχε ένα κομματάκι ξύλου με δύο τρύπες για να βάζεις τα πλαστικά ποτηράκια με τον καφέ.

Να πω και λίγα λόγια για το έργο: εγώ είμαι έτσι κι αλλιώς fun του Σκορτσέζε αλλά και των ηθοποιών που πλαισίωναν την ταινίαν. Ηξερα ότι δεν πρόκειται να δω μιά ταινία με δράση αλλά ένα film που αγγίζει το στυλ των παλιών νουαρ με ατμόσφαιρα ανατροπες διαλόγους και μυστήριο. Το σενάριο τα πρόσφερε όλα αυτά ,αν και το θέμα "διαφθορά μέσα στην Αστυνομία" δεν ήταν πρωτοδοσμένο, να θυμίσω το εκπληκτικό Serpico κά.
Ο Leonardo Di Caprio δέιχνει ότι όσο παιρνούν τα χρόνια μπορεί να παίζει όλο και περισότερη ποικιλλία ρόλων ,(ίσως γιατί του φεύγει αυτό το baby face που τον έκανε γνωστό στον Τιτανικό).
Ο Matt Damon πιστέυω, αν και πολύ καλός, ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγει από αυτό το στυλ των ρόλων (σοβαρός αστυνομκός, μυστικός κ.ά)
Ο Jack Nickolson γνωστής αξίας και παλιά καραβάνα σε τέτοιους psychopath ρόλους είναι απολαυστικός. Θύμισε τις παλιές καλές στιγμές της Λάμψης.
Η ταινία όπως είπα, χωρίς ουσιαστική δράση, βασίζεται στους πολύ καλούς λεπτομερείς διαλόγους, που παίζουν ρόλο στην υπόθεση, κοντινά πλάνα των ηθοποιών, και σωστή επιλογή των ηθοποιών δεύτερων ρόλων (ο Σκορτσέζε πάντα πρόσεχε τέτοιες λεπτομέρειες)
Εχω μιά ένσταση για τις σκηνές του τέλους, που επαναλαμβάνονται με την ίδια ωμότητα και σου δίνεται η εντύπωση ότι ο σκηνοθέτης ξαφνικά άφησε το όλο κλίμα, και αντί να αντιπαραθέσει τους ήρωες σε ένα αποκαλυπτικό σοφιστικέ διάλογο , όπως αρμόζει σε ταινία του είδους, μοιάζει σαν να θέλει να τελειώνει επι τέλους, στερούμενος τελικής ιδέας

εγω το πηρα το μάθημά μου πάντως:

Europa με τις ειδικές παροχές, τέρμα άλλη φορά.!!
Προσοχή στα τρυκ του στύλ έχουμε έκπτωση, αλλά σας τον πιάνουμε στην ταινία που πουλάει, για να βγαλουμε τα σπασμένα.
Ειδικά για τα virgin έχω την εντύπωση ότι όσο πιό καινούργιο είναι, τόσο και πιό ακριβό.Να στα πάρουν από παντού. Να πληρώσεις και το παραμικρό!!
Κοιτάζω τα πιτσιρίκια τα Σαββατοκύριακα και λέω μέσα μου: Πόσο χαρτζιλήκι πρέπει να έχουν για να κάνουν ΜΙΑ έξοδο το Σαβατόβραδό τους, για να πάνε να δούνε μιά ταινία.(αλλά και κάτι να φάνε ,μαζί με ένα ποτό κατόπιν)
Η διασκέδαση που κάποιες άλλες δεκαετίες ήταν η πιό φθηνή,- ο κινηματογράφος- έχει καταντήσει να γίνει σχεδόν πολυτέλεια για το πορτοφόλι κάποιων.
Το θέμα εισιτήριο, γενικά παραστάσεων κάθε είδους στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να ξεφέυγει επικίνδυνα, και δυσανάλογα με την πραγματική δυνατότητα του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: