Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

Ο μαθητευόμενος Μάγος


Κλέβω τον τίτλο, από τον τίτλο της συνέντευξης που διάβασα, και που δόθηκε πρόσφατα στη Ρούλα Σαλούτση για λογαριασμό περιοδικού γνωστής αεροπορικής εταιρίας. Ετσι αυτοαποκαλεί τους σκηνοθέτες ο σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας "Καβάφης" ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. Και λέγω πολυσυζητημένης γιατί προβάλλεται και το ομοφυλοφυλικό στοιχείο του ποιητή.
Οπως σημειώνει σε μιά άλλη συνέντευξή του ο Σμαραγδής, ο Καβάφης μέσα από τα αλεπαλληλα ταξίδια από την Αλεξάνδρεια στη μητέρα Ελλάδα και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και μεγαλωμένος μέσα στον συντηρητισμό μιάς Χριστιανικής οικογένειας, κατάφερε να ενσαρκώσει την αρχαία αγάπη προς το ωραίο και την λατρεια του ανθρώπινου σώματος, που χαρακτηριστικά εκφράζονται μέσα από τις λατρείες του Διονύσου και του Απόλλωνα. Οποιος βλέποντας την ταινία, -μας λέει- ,στάθηκε απλά στο θέμα της ομοφυλοφιλίας δεν κατάλαβε τίποτα.
Είναι ο ίδιος λοιπόν που αποκαλεί τους σκηνοθέτες μαθητευόμενους μάγους, και παρηγορητές της ψυχής δια μέσου της τέχνης που προσφέρουν. γιατί είναι η τέχνη με την γενικότερη έννοιά της, που υπάρχει για να στηρίζει και να παρηγορεί τις ανθρώπινες ψυχές ,μέσα από την ανάταση που προσφέρει, προσφορά η ίδια του Θείου στον άνθρωπο. Γιατί όπως παρακάτω μας εξηγεί τίποτα δεν χάνεται, αλλά υπαρχει η αέναη συμπαντική ανακύκλωση, ακριβώς όπως ανακυκλώνεται το νερό στη φύση. Στην ανακύκλωση αυτή συμμετέχουν οι ψυχές που σκοπός τους είναι να αναβαθμίζονται μέσα από την διαδικασία του θανάτου, που κάθε άλλο παρά να μας φοβίζει πρέπει.
Ενδιαφέρουσες το δίχως άλλο απόψεις από μία συγκροτημένη προσωπικότητα που θεωρεί ταπεινά τον εαυτό "φτωχό δοξα τω Θεώ"! αλλά κατα κάποιο τροπο ταγμένο και ανωθεν καθορισμένο να σκηνοθετήσει τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, και σε λίγο τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco) για τον οποίο δουλεύει την ταινία επτά χρόνια τώρα, και για την οποία παραγωγή συνέβησαν περίεργες συγκυρίες σημάδια για την διαμόρφωση του cast και των συνεργατών.
Το τελευταίο δεν κρύβει ίχνος εγωισμόυ γιατί όπως λέει και ο ίδιος "....δεν διεκδικώ δάφνες, εύχομαι και ελπίζω να ενταχθεί το έργο, έστω και ως μιά μικρή κουκίδα στο μεγάλο μωσαικό του Ελληνικού Πολιτισμού.Αυτό μου αρκεί"

Κλείνοντας πρέπει να καταδείξω εδώ κάποια σημαντικά της συνέντευξης που διάβασα που αξίζει να μοιραστήτε μαζί μου, που αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας.

"...ο Κρήτας Καζαντζάκης λέει :οι καλλιτέχνες είναι οι ακροβολιστές του Θείου, είναι δηλαδη το ακρότατο φυλάκιο σε εντεταλμένη υπηρεσία"
"...ο κύριος λόγος της ύπαρξής μας είναι να αναβαθμίσουμε την ψυχή μας με πράξεις που έχουν σχέση με ανώτερους σκοπούς από μας τους ίδιους"
"...εμείς προερχόμαστε από έναν πολιτισμό του οποίου η βάση είναι ο μινωικός πολιτισμός.Ενας πολιτισμός της απαλότητας και της ηπιότητας"
"...οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες στην ψάθα πέθαναν-καλά έκαναν και πέθαναν στην ψάθα. Δεν είναι κακό να ειναι κανεις φτωχός..."
"...ομορφιά είναι ότι προκαλεί εσωτερική συγκίνηση.Οτι κάνει τον άνθρωπο καλύτερο απ'ότι ήταν πριν την συναντήση. Οτι μαλακώνει την ψυχή. Η ομορφιά είναι το λιπαντικό της ψυχής"
"...Είμαστε από τους λίγους λαούς στον κόσμο ο οποίος από την ύπαρξή του δείχνει κατανόηση στον ηττημένο στον αδύναμο.Οταν δούμε τον αντίπαλο λαβωμένο του δίνουμε το χέρι να σηκωθεί.Δεν του δίνουμε μιά να του σπάσουμε το κεφάλι..."
"...οι μεγάλοι Ελληνες δεν είναι μόνον οι περιώνυμοι Ελληνες, είναι οι βοσκοί της Κρήτης είναι οι ανώνυμοι άνθρωποι που έφτιαξαν το δημοτικό μας τραγούδι, που ξέρουν και τραγουδούν το ηλιοβασίλεμα που αγαπούν, που καλημερι΄ζουν τον διπλανό τους, που είναι φιλόξενοι, γενναιόδωροι, ζουν με την φιλαλληλία, ανόιγουν την καρδιά τους και το σπίτι τους στον άγνωστο, δεν φοβούνται τον ξένο, μπορούν να δώσουν το χέρι στον αδύναμο-κυριώς σ'αυτόν..."
"...τα όνειρα μετακινούνται μαζί με την ψυχή και θα υλοπιηθούν κάποια στιγμή στον συμπατικό χρόνο."
"Ομορφιά είναι ότι προκαλεί εσωτερική συγκίνηση"
"Οταν η ζωή ακολουθεί την Τέχνη, ο κόσμος έχει ελπίδα να πάει μπροστά.Οταν η Τέχνη ακολουθεί ή περιγράφει τη ζωή, υποβαθμίζεται και γίνεται αναλώσιμο είδος μικρής σημασιάς."
"Η σημαντικότερη αίσθηση είναι η Αγνωστη Αίσθηση.....αυτή που δεν εντάσσεται σε φυσικούς κανόνες....μέσα μας υπάρχει φως.αυτό το φως βλέπουμε με την άγνωστη αίσθηση, αυτό το φως βλέπουμε εμείς οι άνθρωποι, η ανασα του Θεού.

"...η αποτυχία καμμιά φορά είναι πιό χρήσιμη από την επιτυχία. Η επιτυχία σου δίνει θετική ενέργεια, η αποτυχία σε βοηθά να πας ένα βήμα πέρα από αυτό που έχεις κάνει"

Κύριε Γιάννη Σμαραγδή
επειδή έτυχε να δώ τον "Καβάφη", ειδικά μετά από την συνέντευξη που διάβασα και η οποία με εξέπληξε ευχάριστα, με ανυπομονησία περιμένω τον El Greco (τον μεγάλο Ελληνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: