Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2007

26 χρόνια χωρίς τον Ψαρονίκο

26 χρόνια χωρίς Νίκο Ξυλούρη αλλά στα Ανώγεια της Κρήτης ο Ανθρωπος και τραγουδιστής, το δικό τους Παιδί είναι μαζί τους, δεν έφυγε στιγμή, παρ'όλο που "'έβαλε ο Θεός σημάδι παλληκάρι στα Σφακιά".
Ηταν 8-Φεβ-1980 που διάλεξε να τραγουδάει με τους αγγέλους ο Ψαρονίκος, και μου το θύμισε η Θαλασσομπερδεμένη φίλη μου με ένα σχετικό σπάνιο τραγούδι του, μελοποίηση ποιήματος του Σεφέρη, και που επιμελήθηκε ένα μίνι αφιέρωμα παραπέμποντας παράλληλα και στο τόπο του Οίστρου.
Δεν θα πω τίποτα περισσότερο σαν μνημόσυνο στον Νίκο. Απλά να τον θυμηθούμε και μεις παρέα με τους πατριώτες του Ανωγίτες Κρητικούς, αλλά και τους υπόλοιπους Ελληνες.

ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Στίχοι: Γιώργος Σεφέρης
Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης


Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας, τα έργα της αγάπης.
Εκείνοι που κάποτε θα ζήσουν εδώ που τελειώνουμε
αν τύχει και μαυρίσει στη μνήμη τους το αίμα και ξεχειλίσει
ας μη μας ξεχάσουν, τις αδύναμες ψυχές μέσα στ' ασφοδίλια.

Ας γυρίσουν προς το έρεβος τα κεφάλια των θυμάτων:
Εμείς που τίποτα δεν είχαμε θα τους διδάξουμε τη γαλήνη.
Ας μη μας ξεχάσουν.

1 σχόλιο:

Sophia Choleva είπε...

Σήμερα το πρωί λίγο πριν φύγω άκουγα το Νικόλα και είχα συγκινηθεί χωρίς να ξέρω ότι σαν σήμερα κι αυτός είχε κάνει ένα ταξίδι , λίγο διαφορετικό βέβαια , αλλά ταξίδι μακρινό ..Βρίσκομαι στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ , στην πιο υγρή , ιδρωμένη και καυτή πόλη του πλανήτη , σου γράφω από τη βασίλισσα του κάμπου , από την πόλη που με γέννησε και με έθρεψε , από τη Λάρισα ! Τώρα θα πάω για νάνι , αλλά το βράδυ θα γράψω ένα καινούργιο ποστάκι ! Ήλιε μου φώτισε τον , φεγγάρι μου, πάνε και μίλησε του για χάρη μου …