Τρίτη, Φεβρουαρίου 06, 2007

Blood Diamond ή Κυνηγώντας το Ματωμένο διαμάντι

Το Ηollywood σαν αδηφάγος οργανισμός έχει την τάση κάθε χρόνο να καταπιάνεται και να αναλώνει (να τρώει κυριολεκτικά) κάθε χρόνο και μιά ξεχωριστή θεματολογία. Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό πάντως μόνο σύμπτωση δεν είναι.
Σκαλίστε λίγο την μνήμη σας στο πρόσφατο παρελθόν και στις υποψηφιότητες για Οσκαρ και θα καταλάβετε τί εννοώ .
Φέτος και ίσως του χρόνου(γιατί έχει πολύ ψωμί) το θέμα είναι η Αφρική.
Γιατί η Μαύρη Ηπειρος είναι πολύ μεγάλη να αναλωθεί σε μία σαιζόν και με ένα δύο παραγωγές ( Ματωμένο Διαμάντι. Βασιλιάς της Σκωτίας). Παράλληλα οι διαρκείς φωνές διαμαρτυρίας για χρόνια τώρα των ακτιβιστών, για τις γενοκτονίες που συντελούνται, τα κρυφά βρώμικα παιχνίδια εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και οι χαλαρές κυβερνήσεις πιόνια της παλιάς αποικιοκρατίας, έδαφος προσοδοφόρο για κάθε είδους παρανομία.
Αιώνες τώρα σιγά μη σκάγανε οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι και οι άλλοι οι κατοικούντες έναντι του Β. Ατλαντικού για τις φυλές και τις παραδόσεις της Μαύρης Ηπείρου. Ειδικά οι τελευταίοι, εκεί κι αν βρήκαν αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό να τους καθαρίζουν τα σκατά τους και τις κοπριές στα χωράφια τους. (αφού δεν τα κατάφεραν με τους ανυπότακτους αυτόχθονες ινδιάνους-ίσως δεν έφθαναν μετά τον εξολοθρεμό που υπέστησαν)

Η θεματολογία εδώ είναι τα διαμάντια της Σιέρα Λεόνε και η διακίνησή τους παράνομα μέσω της γειτονικής Λιβερίας (που εμφανίζεται σημειωτέον παραγωγός διαμαντιών, ενώ δεν είναι).
(ανταλλαγή με όπλα για να τροφοδοτούνται οι τοπικοί εμφύλιοι)
Απόλυτη εκμετάλλευση της φτώχειας από τους λαθρέμπορους, τον παρακρατικό στρατό που έχει φέρει την χώρα στον εμφύλιο όλεθρο εν ονόματι της σωτηρίας της. (δεκαετία 90 αυτά)
Στη Δύση οι αδαείς της ελιτ αγοράζουν τις μικροσκοπικές πέτρες πανάκριβα για δαχτυλίδια γάμων και για άλλα illustration events αλλά δεν γνωρίζουν ότι το 70% και πλέον του εμπορεύματος που έχει φθάσει στα χέρια τους , έχει ΜΗΔΕΝ κόστος εξόρρυξης, και τεχνικά υπερτιμολογείται από τους λαθρέμπορους και στους μεσάζοντες μέχρι να φθάσει σε μεγάλη επίσημη εταιρία εμπορίου στις Κάτω χώρες της Ευρώπης.
Και γιά να μην μπω σε λεπτομέρειες φρίκης έτσι έχει το όλο σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η ταινία.
Ωσπου μέσα από την λάσπη των ποταμιών ξεπηδάει η ροζ πέτρα! Το ματωμένο διαμάντι, για το οποίο άλλα ποτάμια αίματος θα χυθούν αυτή την φορά για χάρη του Hollywood.
Η πέτρα είναι κοινός πόθος για τρεις ανθρώπους, που ζουν και έχουν ζήσει το δικό τους δράμα. Ο λαθρέμπορος λευκός μεσάζοντας από την Ροδεσία για να πιάσει την καλή και να φύγει από την κόλαση Αφρική που του στοιχειώνει την παιδική του ηλικία. Η μάχιμη ελεύθερη ρεπόρτερ που θέλει να κάνει το ρεπορτάζ της ζωής της, που θα κάνει πάταγο αφού ψάχνει τις πληροφορίες που θα αποκαλύψουν τη βρώμα, και ο μάυρος εργάτης μιάς φυλής που ανακάλυψε τον θησαυρό αλλά έχασε μέσα στον εμφύλιο γυναίκα και παιδιά και που η πέτρα δεν σημαίνει τίποτα για αυτόν παρά τον πλούτο της οικογενειακής ευτυχίας.
Εδώ στο τελευταίο υπάρχει το διαρκές μήνυμα της ταινίας ότι το συγκεκριμένο είδος έχει πάρει την συγκεκριμένη υπεραξία καθαρά με τεχνητούς τρόπους και για λόγους πλουτισμού για κάποιους.
Χολυγουντιανά λοιπόν και με τους γνωστους κλισέ τρόπους και οι τρεις λυτρώνονται στο τέλος αφού περνάνε δια πυρός και σιδήρου. Και μέσα στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά των βρώμικων πεπραγμένων μετά το τέλειο ρεπορτάζ η αλήθεια λάμπει και ούτε λίγο ούτε πολύ στους υπότιτλους του τέλους αναγράφεται ότι μετά από αυτό ένα μεγάλο μέρος του ρυθμού ζωής επανήλθε στην πολυπαθή Σιέρα Λεόνε,- μέχρι που σκέφτομαι σοβαρά να πάω διακοπές το καλοκαίρι και βουτώντας το χέρι μου στην άμμο κάποιας ακροποταμιάς μπας και βρω καμμιά πολύτιμη πέτρα χωρίς το φόβο να χάσω χέρι και πέτρα μαζί.
Πάντως υπάρχει και η προτροπή :
ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, ΠΡΩΤΑ ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΝ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ
(τώρα μάλιστα!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: