Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007

Δημοτικές Αστυνομίες και χώροι στάθμευσης ΑμεΑ

Ολο έχω κάτι άλλο κατά νου να γράψω και όλο κάτι τυχαίνει .
Είχα δυό δουλειές σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα τα οποία συμπτωματικά βρίσκονται μπροστά σε στάσεις μετρό. Το ένα στους Αμπελόκηπους στην Νομαρχία Αθηνών (για δουλειά του φαρμακείου, και το άλλο στο Υπουργείο Συγκοινωνιών στη στάση του Πενταγώνου. Τι καλύτερο να πάρω το μετρό από Δάφνη και να ξεμπερδεύω νωρίς. Καφεδάκι στο Σύνταγμα μάλιστα με πρωινό και 11,30 πίσω στη Δάφνη ευχαριστημένος που η δουλειές τελείωσαν γρήγορα.
Ομως....

Ο πλησιέστερος σταθμός στο σπίτι μου είναι είναι του Αγ. Δημητρίου αλλά εκεί το να βρει να παρκάρει ένα ΑμεΑ σε λογική απόσταση από τον ανελκυστήρα είναι αδύνατον αφού το λογικό μέρος που ΘΑ έπρεπε να βρισκόταν ένα τέτοιο μέρος, μπροστά δηλ από το εν λόγω σημείο επί της Βουλιαγμένης είναι χώρος φορτοεκφόρτωσης επιβατών ταξί.
Στην Δάφνη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, όχι ότι έχουν προβλέψει τίποτα, αλλά από την Γυμναστική Ακαδημία μέχρι την Πλατεία του μετρό όλο και βρίσκεις κάπου να χώσεις το αυτοκίνητο. Στην χειρότερη περίπτωση το αφήνεις σε κάποιο από τα πάρκινγκ που υπάρχουν τριγύρω. Πολλές φορές το αφήνω χαμηλά λίγο μετά την είσοδο του μετρό στο σημείο που υπάρχει και η αφετηρία των λεωφορείων (το μέρος γίνεται σαν αλάνα και το αυτοκίνητο μου δεν ενοχλεί-πάντα έξ'άλλου φροντίζω οπουδήποτε και αν παρκάρω τουλάχιστον το αυτοκίνητο να μην ενοχλεί, και πάντα ΔΥΟ διακριτικά σήματα για το πού ανήκει το αυτοκίνητο) .
Παρ'όλα αυτά μία φορά βρήκα κλήση από το Αστ.Τμήμα της Δάφνης. Εκανα δύο με τρεις επισκέψεις στο Τμήμα να πετύχω τον Διοικητή (γιατί μόνο αυτός μπορεί να σβήσει, και καλά κλίσεις), ο οποίος όντας πολύ καλός άνθρωπος έδειξε κατανόηση και αφού έκανα αίτηση με πλήρη περιγραφή του γεγονότος ζητούσα την μη ισχύ της κλήσης που μου επιδόθηκε. (65 ευρώ το μαλλί). Τέλος πάντων αφού τα είπαμε με τον Διοικητή για τα προβλήματα της στάθμευσης και την ανάγκη να υπάρχουν τέτοιοι χώροι κοντά στις εισόδους του μετρό, να μην τα ξαναλέω, έφυγα και μετά από κανά δυό μήνες μου ήρθε επιστολή ότι σβήστηκε η κλήση μου.

Σήμερα έφτασα στο ίδιο μέρος 9,25 ή 9,30 το πρωί και επιστρέφοντας 11,30 τσουπ! νατο το ροζ χαρτάκι στο παρπρίζ (πάλι καλά που δεν το είχαν βάλει και πάνω στο μπλέ αναπηρικό σήμα.
Φόρτωσα πολύ άσχημα και αυτή την φορά ξεκίνησα για το Τμήμα λίγο πιό κάτω με σκοπό να τους μιλήσω πολύ έντονα και να τους πετάξω στα μούτρα την κλήση και να φύγω. Εκεί μου είπαν ότι η κλήση δεν είναι δική τους, αλλά της Δημοτικής αστυνομίας Δάφνης . Σχετικά κοντά το Δημαρχείο, αλλά όντας απαγορευτικό το μέρος για στάθμευση, άντε με τα πόδια (με την αετίνα μου να σπρώχνει δηλ) και κανά δεκάλεπτο να το βρούμε εκεί που είναι χωμένο. Ακατάλληλη για πρόσβαση η είσοδος, ευτυχώς από την πίσω πόρτα είχαν βάλει κατάλληλο αναβατόριο. Πάλι καλά. Βλέπεις υπάρχει και η τρίτη ηλικία δημότες. (Αργησαν αλλά το έχουν καταλάβει στις δημόσιες υπηρεσίες ότι ΑμεΑ είναι μιά πολύ ευρύτερη έννοια). Εκεί στην γραμματεία ευτυχώς η κατανόηση ξεχείλιζε και σχεδόν μόνο που δεν έβρισαν την Δημ.Αστυνομία για την πράξη τους. Μία αίτηση πάλι φωτοτυπίες των Αναπηρικών σημάτων και της κλήσης,αρ. πρωτοκόλλου και σε κανα δίμηνο είναι σίγουρο ότι γλιτώνω πάλι τα 65,5 ευρώ.

Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά για τους Δήμους και τις Δημοτικές Αστυνομίες, για να τελειώνουμε αν θέλουμε επι τέλους με το θέμα "χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ" .
Ψάχνουμε και δημιουργούμε τέτοιους χώρους (ζευγάρια θέσεων είναι μιά καλή αρχή κατά τη γνώμη μου), και σαν Αστυνομία που θέλουν να λέγονται ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΟΥΜΕ μέσα στις άλλες αρμοδιότητες και τους χώρους αυτούς, να ξέρω και εγώ που να το βάζω το αυτοκίνητό μου, να ξέρουν και αυτοί σε ποιούς κόβουν κλήσεις.
Απλά πράγματα, που είναι δεδομένα στις προηγμένες Ευρωπαικές χώρες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι που κοκορευόμασταν (καλά, όχι εμείς, η "πολιτεία") για τους Ολυμπιακούς αγώνες και Π.Μ. (να το θέσω κομψά).
Τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα ΓΜΤ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ολα είναι θέμα παιδείας που παρέχεται από την οικογένεια σαν αρχή και στο σχολείο κατόπιν. Σαν ΑμεΑ είμαι δέκτης πολλών ματιών και αντιδράσεων γύρω μου ανεπαίσθητες για άλλους αλλά πολύ έυκολο για μένα να αντιληφθώ.Πιστέυω ότι η νέα γεννιά έιναι αρκετά μπροστά στην πλειοψηφία και είμαι πολύ αισιόδοξος παρ'όλα αυτά.

Τώρα για τους χώρους σταθμευσης τί να λέμε.Ενα απλό παράδειγμα που μπορείς να παρατηρήσεις και εσύ αν θέλεις.
Σχεδόν πάντα σε όλες τις ειδικές θέσεις σε super market ΙΚΕΑ και άλλα πολυκαταστήματα (εκτός από τα multiplex κινηματογράφων, όπου εκεί είναι αλήθεια υπάρχει πραγματική περιφρούρηση)οι θέσεις καταλαμβάνονται ανηλεώς με άσχετα αυτοκίνητα για ΑΜΕΑ όπως τερατώδη τζιπ (που πας μωρή να ψωνίσεις με το τέρας σου!!!) δίκυκλα τρίκυκλα και δεν ξέρω τι άλλο.

Σου εύχομαι για άλλη μια φορά και από κοντά Καλή σου Χρονιά (και πάντα να μπερδέυεσαι όμορφα με τα όνειράτα και τις παρέες σου)

Politis Messenias είπε...

Μην πληρώνει κανείς για κλήσεις στάθμευση έξω από δημόσιες υπηρεσίες. Η απαγόρευση της στάθμευσης από τον δήμο Αθήνας είναι Παράνομη και Καταχρηστική. Υποχρεούται ο δήμος να προβλέπει θέσεις στάθμευσης για τους συναλλασσόμενους πολίτες με τις δημόσιες υπηρεσίες. Αν υπάρχει αντίλογος ή διαφωνία αρμόδια είναι τα κοινοτικά δικαστήρια - Υπάρχουν Έλληνες Δικηγόροι με γνώσεις και με κότσια;..... νομίζω πως ναι.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Φυσικά και δεν πρέπει Politis φίλε μου.
Και καλά κάνεις και το επισημάινεις.
Την καλή μέρα μου και καλή Αποκριά