Σάββατο, Απριλίου 21, 2007

300

Τελικά πήγα και εγώ να δω τους 300 του Leonidas να αγωνίζονται μέχρι θανάτου στην είσοδο των HotGates.
Εγώ πήγα πάντως με ελαφρά τη καρδία να απολάυσω μιά digital πανδαισία γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα δώ, την στιγμή μάλιστα που παράλληλα με την εμφάνιση της ταινίας στους κινηματογράφους, εμφανίστηκε και στα ράφια το παιχνίδι για τις κονσόλες των βιντεοπαιχνιδάδων. Δηλαδή, μακελειό και πάλι μακελειό.

Ενα έπος πάντως τέτοιου μεγέθους, με προδιαγεγραμμένο τέλος, τι άλλο καλύτερο για τα ευφάνταστα παιδιά του Χόλυγουντ.
Προσωπικά πάντως απόλαυσα με τον ίδιο τρόπο το Sin City. Και σαν ιστορία και σαν τεχνική γυρισμάτων, αλλά και το μακελειό με αυτή τη μορφή αποκτά άλλη διάσταση (προς Θεού μη παρεξηγηθώ). αλλά στο μαγικό digital κόσμο όλα μπορούν να συμβούν και όλα επιτρέπονται, και όποιος αντέχει. Θέλω να πω ότι το ιστορικό αυτό έπος ήταν η τροφή για το δημιούργημα. Ο αυτοσκοπός δεν ήταν η παρουσίαση μιάς ιστορικής ταινίας, αυτής καθ'εαυτής, στυλ Αλέξανδρος, έστω και Τροία, ή παλαιότερες υπερπαραγωγές (να μην αναφέρομαι τώρα)

Δεν θα πω πολλά. Στα πλαίσια αυτά, όλα λειτουργούν άψογα. Δέσιμο πολύ καλού soundrack με την κίνηση και την αφήγηση, Σωστό χρώμα, Πολύ καλή απεικόνιση της τοποθεσίας του Στενού των Θερμοπυλών. Εκπληκτική απεικόνιση της σώμα με σώμα μάχης, σε σημείο να νομίζεις ότι β΄ρισκεσαι ανάμεσα στους μαχόμενους, πίσω, εμπρός τους, ή πάνω από τους ώμους τους, πίσω από τις ασπίδες.
Μου θύμισε τα χορευτικά των μαχών τις πολεμικές σκηνές της σχολής των Ανατολικών Πολεμικών Τεχνών, ενώ το τέλος των 300ων (που σημειωτέον γίνετια στο τέλος σε πολύ σύντομο χρόνο και σχεδόν ακαριαία και ταυτόχρονα με τον Λεωνίδα), θυμίζει πολύ το τέλος του Ηρωα από το The Hero (επίσης ταινία που μου άρεσε πάρα πολύ)
Το διαρκές μακέλλεμα τι άλλο από Kill Bill one

ΥΓ
μελανό για μένα σημείο είναι ότι αδικούνται υπερβολικά οι Πέρσες, ο Ξέρξης και ειδικά το υπέροχο Τάγμα των Αθανάτων, το οποίο αποτελόυνταν από πανέμορφους και άρτια πολεμικά καταρτισμένους μαχητές.
Εδώ φαίνεται τι γνώμη έχουν οι Αμερικανοί για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, και το κατα πόσο κατανοούν την ιστορία.
Επίσης να θυμίσω ότι η λέξη Βάρβαρος για τους Αρχαίους Ελληνες σήμαινε "Πας μη Ελλην" και όχι κατ'ανάγκην υποτιμητική λέξη.

1 σχόλιο:

kira είπε...

έκανες καλή ανάλυση! και μένα μου άρεσε!