Κυριακή, Απριλίου 08, 2007

Δυσοίωνες προβλέψεις

Γράφει ο/η Θεόδωρος Κονδύλης
06.04.07
Τις πιο δυσοίωνες μέχρι τώρα προβλέψεις του δημοσιοποίησαν κορυφαίοι επιστήμονες, αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας, με συνέπειες που περιλαμβάνουν από την έλλειψη τροφής στην Αφρική μέχρι το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης περίπου το 30% των ειδών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αλλαγές στο κλίμα, και οι οποίες οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την ανεξέλεγκτη εκπομπή ρύπων, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC, Ρατζέντρα Πατσόρι, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των ειδικών στις Βρυξέλλες, οι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές είναι οι φτωχοί πληθυσμοί, ακόμα και σε ευημερούσες κοινωνίες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και οι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν.

Η έκθεση αυτή προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από 1,8 ως 4 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να πεινάσουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική, καθώς στην ήπειρο αυτή θα μειωθούν δραματικά οι σοδιές, να λειώσουν γρήγορα οι πάγοι στα Ιμαλάια που τροφοδοτούν τους ποταμούς από την Ινδία ως την Κίνα, και να προκληθούν κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, περίπου το 20 με 30% των ειδών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως ξεπεράσει τους 1,5 με 2,5 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα, είναι επείγουσα η ανάγκη να καταλήξουμε σε διεθνή συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και να προσαρμοστούμε όλοι στις κλιματικές αλλαγές, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με κυβερνητικές αντιπροσωπείες από περισσότερες από 100 χώρες, στο πλαίσιο του πάνελ του ΟΗΕ για το κλίμα, είχαν όλη τη νύχτα διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ως προς την περίληψη της έκθεσης.

Πολλές χώρες, κυρίως όμως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, προέβαλαν έντονες αντιθέσεις για το περιεχόμενο της περίληψης των 1.400 σελίδων της έκθεσης.


Τα συμπεράσματα της έκθεσης

Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα της έκθεσης της IPCC με τον τίτλο Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability (Κλιματική αλλαγή 2007: Επιπτώσεις, προσαρμογή και ευπάθεια) συνοψίζονται ως εξής:

  • Η πρόσφατη αλλαγή του κλίματος έχει ήδη ισχυρές επιδράσεις στα οικοσυστήματα, στους υδάτινους πόρους και στις παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο ρυθμός ορισμένων από τις παρατηρούμενες επιπτώσεις είναι ταχύτερος απ’ όσο προβλεπόταν στο παρελθόν, ενώ πλήτεται σοβαρά και ο άνθρωπος, π.χ. έξαρση της θνησιμότητας κατά τις περιόδους καύσωνα, μεταβολές στην κατανομή των ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς, αυξανόμενος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών, κ.α.
  • Πολλές από τις παρατηρούμενες επιδράσεις της πρόσφατης κλιματικής αλλαγής αποδίδονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον θα αυξήσει τους κινδύνους ξηρασίας και πλημμυρών σε πολλές περιοχές, θα μειώσει τους υδάτινους πόρους πολλών άνυδρων και ημιάνυδρων περιοχών, θα απειλήσει τη βιωσιμότητα πολλών παράκτιων οικιστικών περιοχών ανά την υφήλιο, θα προκαλέσει εκτεταμένη εξαφάνιση βιολογικών ειδών, θα ελαττώσει τη γεωργική εσοδεία στις περισσότερες τροπικές περιοχές και θα αυξήσει τον κίνδυνο λιμών.
  • Η πλανητική υπερθέρμανση κατά περισσότερο από 2°C σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα θα οδηγήσει σε εκτεταμένη απώλεια βιοποικιλότητας, μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας παγκοσμίως και σε βέβαιη τήξη των επιφανειακών πάγων της Γροιλανδίας, εξαιτίας της οποίας θα ανυψωθεί τελικά η στάθμη των θαλασσών κατά 4-6 μέτρα.
  • Η πρόσφατη κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη είχε ευρύ φάσμα επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα, στα οικοσυστήματα υπό διαχείριση, στους παγετώνες και στην υγεία του ανθρώπου.
  • Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον θα μεγεθύνει, γενικά, τις υφιστάμενες περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τους φυσικούς πόρους της Ευρώπης. Θα αυξήσει τους περισσότερους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι χειμερινές και οι παράκτιες πλημμύρες στις ακτές των παραθαλάσσιων περιοχών, οι πλημμύρες από τα χιόνια που λιώνουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι στιγμιαίες πλημμύρες (flash floods) σε όλη την Ευρώπη και οι δασικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη. Θα ενισχύσει σημαντικά την πίεση που δέχονται οι υδάτινοι πόροι της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, θα αυξήσει τους συνδεόμενους με το κλίμα κινδύνους για την υγεία από τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες, θα έχει σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις στη βιοποικιλότητα και θα δημιουργήσει προκλήσεις για πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η γεωργία, η δασοκομία, ο τουρισμός και η παραγωγή ενέργειας.
  • Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί μεσομακροπρόθεσμα να περιορίσει ή να επιβραδύνει τις περισσότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος είναι αναγκαία για να αποφευχθούν οι μείζονες αρνητικές επιπτώσεις της.

Τέλος, η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2007 είχε προτείνει νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μετά το 2012, η οποία επικροτήθηκε πλήρως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.


Πηγή: nature.ert.gr - Ε.Ρ.Τ. -


Μεταφέρω μιά μεταφορά μιάς πολύ ενδιαφέρουσας αναφοράς για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές όπως παρουσιάστηκε στο site καιρού (όπου αρθρογραφεί και το αετόπουλο-stormwatcher) www.meteorasis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: