Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Καταστροφή στον Αμαζόνιο

Η καταστροφική συμπεριφορά της BP στο κόλπο του Μεξικού αποτελεί τη πιό δραματική πετρελαική ιστορία της εποχής μας. Για πολλά χρόνια όμως, οι ιθαγενείς υ ζούσαν σε μιά παρθένα περιοχή του δάσους του Αμαζονίου, στον Ισημερινό, προσπαθούσαν να βρουν το δίκιο τους απ´εναντι σε μια Αμερικανική εταιρεία, την TEXACO ( που αργότερα συγχωνεύτικε με την Chevron) για ένα ατύχημα το οποίο είχε επίσης χαρακτηριστεί ως η πιό μεγάλη μετρελαική καταστροφή της Ιστορίας.
´ Οσο φοβερό κι αν είναι αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού, αυτό που έγινε στον Αμαζόνιο ήταν ακόμα χειρότερο ´, λέει ο Τζόναθαν Αμπάντι , νεουορκέζος δικηγόρος και από τους νομικούς που εκπροσωπούν τους κατοίκους του δάσους στη μήνυσή τους κατ´α της Chevron.
Η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε υπήρξε κακή ,μακροχρόνια και με αβέβαιη έκβαση. Αυτό που συνέβη στο παρθένο δάσος όμως, αν και δεν έτυχε τόσης δημοσιότητας όσης η διαροή της BP, είναι πραγματικά τραγικό.
Η Texaco λειτουργούσε περισσότερα από 300 πετρελαικά πηγάδια , επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, στα βόρεια του Αμαζονίου και νότια των συνόρων της Κολομβίας, σε μιά εκτεταμμένη περιοχή του Ισημερινού.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής υπέστη τρομακτική μόλυνση. Η ζωή και ο πολιτισμός των ντόπιων κατοίκων, που ψάρευαν και καλλιεργόυσαν τη γη όπως και οι πρόγονοί τους, μεταλλάχτηκαν, με αποτέλεσμα ο ντόπιος πληθυσμός να οδηγηθεί στη μιζέρια και στην εξαθλίωση.
Η Texaco ήρθε να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια αυτού του αρχέγονου , πανέμορφου τόπου στις αρχές της δεκαετίας του 60 , με όλη τη διακριτικότητα και χάρη που διακρίνει κάθε στρατό εισβολής. Κι όταν πια έφυγε το 1992 , άφησε πίσω της, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, μια εκτεταμένη χημική καταστροφή που δίελυσε τις ζωές και παραδόσεις των ντόπιων κατοίκων, ενώ έπληξε σοβαρά την υγεία τους.
Στη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξαν οι ενάγοντες, επισημαίνεται: ´( η εταιρεία ) έριξε εκουσίως πολλά δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών αποβλήτων από την εξόρυξη του πετρελαίου στα ρυακια και τους ποταμούς του παρθένου δάσους, σε μία περιοχή έκτασης ίσης με το Ροντ Αιλαντ. Ανοιξε περισσότερους από 900 λάκκους με λύματα μέσα στη ζούγκλα- λάκκους από τους οποίους μέχρι και σήμερα διαρρέουν τοξικα απόβλητα στη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα. Εκαψε εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά ποδια φυσικού αερίου και πετρελαικών αποβλήτων στην ατμόσφαιρα, δηλητηριάζοντας τον αέρα και προκαλώντας ´μιά μάυρη βροχή ´ που, όταν ξέσπασαν οι τροπικές καταιγίδες , πλημμύρισε τη περιοχή.
Το κυνήγι του πετρελαίου από τη φύση του είναι απίστευτα καταστροφικό. Το κέρδος που μπορεί να αποκομίσουν, όμως, είναι τόσο μεγάλο και διαφθείρει τόσο πολύ όσους εμπλέκονται σ´ αυτές τις επιχειρήσεις, που οι κυβερνήσεις αρνούνται να επιβάλλουν τους αυστηρούς ελέγχους και κανόνε ασφαλείας, που χρειάζονται για να περιοριστεί η ζημιά στο περιβάλλον, καθώς και στους ανθρώπους και τα ζώα που ουν σ´ αυτό .
Και τώρα το μόνο που αλλάζει , είναι ο τόπος. Οι οικογένειες που εξαρτώνται , βιοποριστικ´α και πολιτιστικά, από τον υδροφόρο ορίζοντα του Κόλπου του Μεξικού, στις ΗΠΑ , βρίσκονται με κάποιο τρόπο στην ίδια θέση με εκείνες των ιθαγενών που καταστράφηκαν από τις πετρελαιοκηλίδες και την πετρελαική μόλυνση στο δάσος στον Ισημερινό.
Ο πετρελαικές εταιρείες δεν νοιάζονται. Η Shell ανυπομονεί να ξεκινήσει την εξόρυξη στον Αρκτικό Ωκεανό , έξω από τις βόρειες ακτές της Αλάσκας, σε μιά μεριοχή που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση πετρελαικής διαρροής.
Οι εταιρείες υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν διαρροές! Πάντα διαβεβαιώνουν ότι οι γεωτρήσεις τους είναι ασφαλείς. Το ίδιο είπαν πριν αρχίσουν την εξόρυξη έξω από τη Σάντα Μπάρμπαρα, όπως το ίδιο έλςγαν και πριν αρχίσουν τις γεωτρήσεις στααρθένα δάση του Ισημερινού.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αναστείλει την άδεια εξόρυξης της Shell στην Αρκτική και έχει σταματήσει προσωρινά το λεγόμενο κυνήγι του μαύρου χρυσού στη συγκεκριμένη περιοχή . Αυτό που μας έχουν μάθει η πανωλεθρία της BP στον Κόλπο του Μεξικού είναι πόσο ανήμπορες και αδέξιες είναι οι πετρελαικές εταιρείες όταν καλούνται να προστατέυσουν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, καθώς και το περιβάλλον.
Είναι επικίνδυνες. Θα πρέεπει να τους επιβληθούν οι πλέον αυστηροί έλεγχοι και οι πιό αυστηρές κυρώσεις για τις ζημιές που προκαλούν. Συγχρόνως, πρέπει να αναζητήσουμε με πολύ μεγαλύτερη αίσθηση του κατεπείγοντος εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το να αντιμετωπίζονται ο Κόλπος του Μεξικού, ο Αμαζόνιος και η Αρκτική σαν τεράστιες χωματερές τοξικών αποβλήτων είναι μιά προσβολή για τον πλανήτη και για όλες τις μορφές ζωής που κατοικούν σε αυτόν.
Η Chevron δεν θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει για οποιοδήποτε απ´ο τα εγκλήματα που δίεπραξε η Texaco στον Αμαζόνιο. Εκπρόσωπός της με διαβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί περί περιβαλλοντικής καταστροφής είναι υπερβολικοί κι ότι ακόμα κι αν η Texaco είχε προκαλέσει κάποια μόλυνση, μετά θα την είχε καθαρίσει.
Οι ιθαγενείς μπορεί να υποφέρουν, αλλά οι άνθρωποι της Chevron- Texaco νιώθουν πραγματικά καλά με τον εαυτό τους. Το κέρδος τους ήταν μεγάλο και τα σκουπίδια τους τα έχουν αφήσει πίσω.

Bob Herbert-The New York Times (Κυρ Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: