Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2007

Το πετρέλαιο στην ανηφόρα

Πέρασε πολύς καιρός και μετά από 650 ταλαίπωρα χιλιόμετρα μέσα στη πόλη, ήρθε για μιά ακόμη φορά η ώρα να γεμίσω με βενζίνη το Prius.
Οποτε το κάνω τελευταία και επειδή το χρονικό διάστημα λόγω οικονομίας και υβριδικού κινητήρα, έχει μεγαλώσει, βρίσκομαι προ δυσάρεστης -λόγω τιμής- εκπλήξεως.
Η αλήθεια είναι ,επειδή τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω συχνά, ότι ειμασταν οι φθηνότεροι στην Ευρώπη στην τιμή του λίτρου της βενζίνης. εκεί οι τιμές παίζουν από 1,15-1,30 ,τώρα μπορεί και λίγο πάρα πάνω (αν και πολύ αμφιβάλλω ότι καλπαζουν όπως εδώ και θα καταλάβετε γιατί το λέω).
Στο πρατήριο λοιπόν χθές βράδυ έβαλα 95 οκτάνια απλή δηλαδή αμόλυβδη με 1,11/λιτρο. Οσονούπω λοιπόν αγγίζουμε την κατώτερη τιμή στην Ευρωπαική ζώνη. Μόνο που οι μισθοί ούτε στο όνειρό μας προς το παρόν. (εδώ είναι η ουσιώδης διαφορά)
Εχουμε βρει τελευταία την καραμέλλα και την πιπιλάμε, ή μάλλον έτσι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, ότι, το παραμικρό να συμβεί στην οικουμένη επηρεάζει αμέσως το πετρέλαιο. Μιά θαλασσοταραχή μπορεί να σπάσει έναν πυλώνα άντλησης στη Βόρεια θάλασσα, ή στο κόλπο του Μεξικού? Αμέσως στην ανηφόρα το βαρέλι. Εβηξε ο σείχης στην Αραβία, ή δεν του κάθησε η χανούμισα? Τα ίδια και χειρότερα.
Γιά να μην πιάσω τα άλλα πιό σόβαρα με τις απανταχού πολεμικές εστίες, οι οποίες όλως τυχαίως συμβαίνουν σε πετρελαιοπαραγωγικές ζώνες.
Το πετρέλαιο λοιπόν φαίνεται να είναι ένα μέσο πίεσης προς τα κράτη υπόδουλα της ιμπεριαλιστικής τακτικής και το δεκανίκι προς την κατρακύλα της σύγχρονης Βαβυλώνας.
Υπάρχει όμως μιά μικρή διαφορά από την εποχή που φτιάχτηκε το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαικής Ενωσης.
Κατά βάθος ένας από τους λόγους της δημιουργίας του, ήταν η απεξάρτηση της αναθεματισμένης ισοτιμίας του βαρελιού/δολαρίου.
Στις σκέψεις αυτές με έβαλαν πρώτον το ρεκόρ της τιμής της βενζίνης χθες βράδυ, σε συνδυασμό με κάτι που διάβασα στην Ελευθεροτυπία τηε Κυριακής πριν από μερικές Εβδομάδες από τον αγαπητό Παπαδόπουλο-Τετράδη
προσέξτε.

"Στην πλάτη των πολιτών παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι, κυρίως από εμπόρους, με την ανοχή της κυβέρνησης, για να μην πούμε με την συνενοχή της.Αυξήσεις τιμών σε διάφορα προιόντα εξαγγέλονται ή εφαρμόζονται με άλλοθι την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Αυτό που δέν λέγεται στους πολίτες, και εκεί βρίσκεται η απάτη, είναι οτι για καμμιά ευρωπαική χώρα που έχει Ευρώ δεν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου. Γιά τον απλούστατο λόγο, ότι το πετρέλαιο πουλιέται σε δολάρια και η Ε.Ε, ανατιμά συνέχεια το ευρώ έναντι του δολαριόυ ακριβώς για να μην πληρώνει ακριβότερα το καύσιμο.
Η απάτη είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς, ότι η τιμή των καυσίμων αυξάνεται διαρκώς σε πρατήρια τη μέρα, ή την επόμενη που ανακοινώνεται μία άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Πότε πρόλαβε να μπει αυτό το πετρέλαιο στις δεξαμενές των πρατηρίων είναι προς έρευνα με βάση τον τύπο του Αινστάιν E=m.c2, όπου c είναι η ταχύτητα του φωτός.
Αν και στη χώρα έχουμε να κάνουμε με μια απείρως ταχύτερη δύναμη. την ταχύτητα του σκότους."

2 σχόλια:

ανεστης είπε...

Να μη ξεχνάμε οτι όσο πιο τριτοκοσμική η χώρα τόσο μεγαλύτερη η εξάρτησή της απο τα πετρελαικά καρτέλ. Μέχρι και η Νιγηρία (πετρελαιοπαραγωγός χώρα τεράστιας δυναμικότητας)το δυιλισμένο πετρέλαιο και τη βενζίνη τα εισάγει!
Κατάλαβες γιατί τόσο καιρό οι κυβερνήσεις μας δεν προωθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Σωστός Ανέστη φίλε.
αυτό ακριβώς υποννοεί και ο Τετράδης