Κυριακή, Μαρτίου 04, 2007

Ολική έκλειψη σελήνης (Μεσάνυχτα 3-4 Μαρτίου 2007)

Τα ΜΜΕ το ανέφεραν και το έγραψαν-όπως πάντα το κάνουν. Χθές θα γινόταν μία από τις πολύ συχνές εκλείψεις σελήνης εκεί γύρω στα μεσάνυχτα, πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας.
Το ουράνιο φαινόμενο αν και εντυπωσιακό, πάντα ήταν στην σκιά μιάς ολικής έκλειψης ηλίου που σαφώς είναι πιό εντυπωσιακότερη, πρώτον γιατί δεν συμβαίνει συχνά και δεύτερον γιατί κάνει την μέρα νύχτα για λίγα λεπτά όπου γίνεται αντιληπτή.
Δεν πάυει όμως και μία έκλειψη σελήνης να είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που αξίζει να μας κάνει να κοιτάξουμε κάποια βραδιά τον ουρανό, όπου και να βρισκόμαστε.

πάνω αριστερά στο μικρό παραθυράκι, το δωμάτιο μου με τη μικρή λάμπα (και το παιδικό μου από τα χρόνια τα παλιά)Χθές η βραδιά ήταν μιά πολύ γλυκιά Μαρτιού. Κατεβήκαμε τα σκαλιά του σπιτιού μου όπου μεγάλωσα και βγήκαμε στον δρόμο όπου μικρά παίζαμε μέσα στη σκόνη μπάλα και ξυλίκι. Κοιτάξαμε τον ουρανό και σημαδέψαμε το φεγγάρι με την cybershot, η οποία φυσικά και δεν είναι για τέτοιες βραδυνές λήψεις αλλά δεν πειράζει σας τις δίνω έτσι για την ιστορία.

...λίγο ακόμα και η σκιά της Γης μας θα καλύψει τον σύντροφο δορυφόρο. (δεν θα υπάρχει μόνον dark side of the moon, αλλά ...the whole moon in darkness!).
Πάντως ας φανταστούμε: Οσο κοινή και συχνή μας φαίνεται από εδώ μιά έκλειψη σελήνης, πόσο διαφορετικά πρέπει να είναι αν μπορούσαμε για λίγο να βρισκόμασταν πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου μας! Απόλυτο σκοτάδι, και σιωπή, ένας πάμφωτος εντυπωσιακός γαλαξίας από πάνω μας και ένα κρυφτούλι του Ηλιου πίσω από τον Γαλάζιο πλανήτη.

Λίγο πριν μπω και πάλι στο σπίτι εκεί γύρω στα μεσάνυχτα Σαββατόβραδου προς Κυριακή, κοίταξα ένα γύρω στα παράθυρα και στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που σιγά σιγά έπνιξαν την παλιά μου γειτονιά. Περίμενα να δώ κάποιον-ους να κοιτάνε σαν και μένα τον ουρανό, και ίσως να ανταλλάσαμε και καμιά κουβέντα, μιά καλησπέρα, ... κάτι!!
Ενοιωσα ηλίθια μόνος. Σαν να βρισκόμουνα εγώ και η αετίνα μου μόνοι, να κοιτάμε τον ουρανό σε μιά έρημη ξένη πόλη.

"ανθρωπος" =Το όν που κοιτάει ψηλά (άνω-θεν ορά)
Μόνο που ο άνθρωπος δεν κοιτάει ψηλά πιά, Είναι πιό ενδιαφέροντα γι'αυτόν , τα σκουπίδια της τηλεόρασης και η ψευδής ασφάλεια της πολυκοτοικιακής απομόνωσης

4 σχόλια:

Ναταλία είπε...

Και νόμιζα πως ήμουν η μόνη τρελλή επάνω σε μια ταράτσα.....

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ωραία
άντε να μετρηθούμε παιδιά!! πόσοι τρελλοί είμαστε τελικά.
Πάντως άκουσα στην τηλεόρααση ότι ήταν από τις εκλείψεις που φάνηκαν από όλες τις περιοχές της γης που ήταν στο σκοτάδι.

Ανώνυμος είπε...

Δηλώνω νούμερο 3 :))

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Εσυ΄Μπερδεμένη μου παως και νασουνα απούσα¨-)
την καλησπέρα μου