Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2007

Κάμερες παντού!! ΖΗΤΩ!!!...Σωθήκαμε!!!!

Βράδυ προχθές
είμαι στον υπολογιστή και στο άλλο δωμάτιο από την αναμένη τηλεόραση ακούγονται ειδήσεις, ή κατι τέτοιο τέλος πάντων. Κάποιος πολιτικός μιλάει για το φλέγον ζήτημα των ημερών (που θα το ξεχάσουμε καταπίνοντάς το ) τις κάμερες στους δρόμους.

"... και εν τέλει γιατί θα έπρεπε να συζητάμε για ένα μέτρο που έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, αλλά και πιό μακρυά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συνετέλεσε τα μέγιστα στο να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα το τεράστιο αυτό Αθλητικό γεγονός"....

...εποχή πριν τους Ολυμπιακούς. Μεγάλο Θέμα η ασφάλεια των αγώνων. Λογικό, μέσα στο κλίμα της υπερβολής της εποχής εκείνης τα ρίξαμε, αφου τα παραγγείλαμε, όλα. Ξύπνησε όμως και το τέρας του μεγάλου Αδελφού μέσα μας. Ο τρόμος που θα μας γλυτώσει από τη τρομοκρατία. Αξέχαστο και το ζέπελιν που ασταμάτητα έκοβε βόλτες πάνω από τα κεφάλια μας.
Το μεγάλο ζήτημα όμως όπως και σήμερα, ίσως και ακόμα πιό μεγάλο, ήταν οι κάμερες .
Τι να κάνουμε , όλα αυτά, μαζί και οι κάμερες ήταν προυπόθεση για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί. Είπαν λοιπόν:

"Μην ανησυχείτε, προσωρινό μέτρο είναι ΜΟΝΟΝ για την περίοδο λίγους μήνες πριν και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Τα προσωπικά δεδομένα θα διαφυλαχθούν. Μετά τους αγώνες σταδιακά θα αποσυρθούν, και θα παραμείνουν μόνον οι κάμερες σε καίριους κυκλοφοριακούς άξονες, με σκοπό να σημειώνονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ και να ρυθμίζεται καλύτερα η κυκλοφορία."

Το κατάπιαμε, τι να κάνουμε αφού έπρεπε να γίνουν οι Αγώνες!!

Στο πρόσφατο χθές, ξαφνικά θυμηθήκαμε τους κουκουλοφόρους στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, για να επιβάλλουμε τις κάμερες. Λες και οι κουκουλοφόροι θα βγάλουν την κουκούλα στους δρόμους να δείξουν το πρόσωπό τους στις κάμερες. Λες και δεν υπήρχαν πιό παλιά επεισόδια με κουκουλοφόρους.
Και φθάσαμε στην δήλωση με την οποία ξεκίνησα, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι η τοποθέτηση σε κάθε γωνία και μιάς κάμερας θα λύσει και το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Αμ δε!!
Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να τρέχεις αφού γίνει το έγκλημα.

-Σας έσπασαν, το μαγαζί, σας πήραν το πορτοφόλι, σας μαχαίρωσαν στο δρόμο? Α! Μην ανησυχείτε θα βρούμε την άκρη, κάντε μιά μήνυση κατ'αγνώστου και σίγουρα θα τον συλλάβουμε τον δράστη, αφού πρώτα τον έχει συλλάβει η κάμερα.

Τι αφελές !!
αυτή θεωρείται πρόληψη? Αυτό θέλει ο πολίτης? εγώ νομίζω ότι περισσότερο θα προτιμούσε να αισθάνεται ενεργά δίπλα του , να περπατάει την αστυνομική παρουσία, πεζή ή με όχημα, (που σημαίνει μάχιμο αστυνομικό, και όχι δημόσιο υπάλληλο, για γνήσια υπογραφής και υποβολή μηνύσεων), παρά άψυχα ηλεκτρονικά μάτια σε κάθε γωνία.
Και δεν είναι μόνον αυτό ,είναι κάτι που ήλθε τώρα στο μυαλό, σίγουρα υπάρχουν και άλλα μέτρα πρόληψης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών σε αυτό το κλουβί που λέγεται μεγαλούπολη.

Και μιά παραβολή.
Σε ένα τεράστιο κλουβί μεγέθους ενός οικοδομικού τετραγώνου έχεις ρίξει 20 γορίλες. Εκ των προτέρων ξέρεις ότι οι 3 από αυτούς έχουν αναπτύξει εγκληματική δράση προς τους ομοίους τους, ξεκινώντας από επιθετική συμπεριφορά.
Βάζεις κάμερες και παρακολουθείς τα πάντα. Μία κάμερα για κάθε γορίλα.
Μέσα στον συγχρωτισμό των γοριλών μπορεί να υπάρξουν μαλώματα και τσακωμοί ,και μεταξύ των "φυσιολογικών" Μιά απλή παρακολούθηση δεν μπορεί να συνάγει συμπεράσματα. Ούτε συνιστά βάσιμη ένδειξη για το έγκλημα που ΘΑ γίνει.
Οταν γίνει όμως το μόνο που μπορεί να πετύχεις είναι το πολύ πολύ να συλλάβεις τον εγκληματία. Δεν απέτρεψες τον νεκρό (έγκλημα)
Είναι πολύ απλουστευμένο ,αλλά στους ανθρώπους είναι πολύ πιό δύσκολο και πολύπλοκο καθ'όσον και μπορούν να κρύψουν φυσικά στοιχεία τους (πρόσωπο, χρώμα μαλλιών κλπ) και είναι κάτι παρα πάνω εμφανής η ανάγκη αστυνομικής προστασίας, και ετοιμότητας, για την αποτροπή.

Το κεφάλαιο εγκληματικότητα δεν εξαντλείται φυσικά εδώ. Οι παράμετροι που καθορίζουν το μέγεθος είναι πάρα πολλοί . Ενα πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της σύστασης του πληθυσμού, η μόρφωση , η ανεργία, ζητήματα που άπτονται και της πολιτικής βούλησης πέραν της ψυχρής τοποθέτησης καμερών σε κάθε γωνιά των δρόμων

2 σχόλια:

Agobooks είπε...

Η κάμερες που βλέπουν …κουκουλοφόρους είναι αυτές;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ναι αυτές οι νέας τεχνολογίας που βλέπουν και πίσω από τις κουκουλες
καλημέρα Νικόλα