Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2007

Πρώτη μέρα παγκόσμιας Υπενθύμισης

HUMAN
(Ανθρώπινη) γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλλει μόνον ανθρώπινους οργανισμούς
IMMUNODEFICIENCY
(Ανοσοανεπάρκεια), γιατί η επίπτωση του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δημιουργία μιάς ανεπάρκειας στο ανοσοποιητικό σύστημα.
VIRUS
(ιός), γιατί πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί μόνος του, αλλά χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα (ξενιστές)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ACQUIRED
(Επίκτητο), γιατί είναι μιά ασθένεια που μπορεί κανείς να αποκτήσει αφού μολυνθεί με τον ιο΄. Δεν είναι δηλαδή μιά ασθένεια που μεταδίδεται γονιδιακά.
IMMUNE
(Ανοσολογική), γιατί επηρρεάζει το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, δηλαδή το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από μικρόβια (όπως βακτήρια) και ιούς.
DEFICIENCY
(Ανεπάρκεια), για΄τι προκαλεί ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά.
SYNDROME
(Σύνδρομο), γιατί κάποιος με AIDS ενδέχεται να αναπτύξει ένα εύρος διαφορετικών συμπτωμάτων νόσων και ευκαιριακών μολύνσεων.

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού (Η μοναδική μέχρι τώρα αποδεδειγμένη πρόληψη ενάντια στη νόσο)
  • Προσοχή στη ημερομηνία λήξης του
  • Αλλαγή του, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί από το ίδιο άτομο και για το ίδιο ζευγάρι
  • Σωστή φύλαξη του μακριά από σημεία θερμότητος τριβής (όπως τσέπες)κλπ
  • Ανοιγμα της συσκευασίας προσεκτικά ΜΟΝΟΝ με τα χέρια και όχι με δόντια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα
  • Να χρησιμοποιείται από το ξεκίνημα της επαφής και να αφαιρείται αμέσως μετά το τέλος της και όταν το πέος ακόμα βρίσκεται σε στύση. ( και μακριά από το σώμα της συντρόφου)
  • Oταν πρέπει να χρησιμοποιηθεί έπιπλέον λιπαντικό για να διευκολυνθει η εισχώρηση πρέπει ΠΑΝΤΑ να χρησιμοποιείται ειδικό υδρόφιλη αλοιφή που πωλείται στα φαρμακεία για αυτό τον σκοπό και ποτέ παραφινούχα ή λιποελαιώδη, τα οποία καταστρέφουν το λάτεξ υλικό του προφυλακτικού.
Το AIDS ΔΕΝ... μεταδίδεται

  • Από κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί)
  • Από την απλή συναναστροφή, στο σπίτι στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στο Μετρό, ή σε οποιονδήποτε άλλον χώρο, όπου συναθροίζονται άνθρωποι.
  • Μέσα από και στο νερό (θάλασσα , πισίνα)
  • Από τις τουαλέτες (ούρα, κόπρανα)
  • Από τον ιδρώτα σάλιο και δάκρυα
  • Από τα ρούχα, οικιακά σκεύη και σκέυη κουζίνας
  • Από κουνούπια και άλλα έντομα.
και...
Μιά ιστορία από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
τηλ. 210 7 79 79 79


Ο Γιάννης και η Μαρία είναι δύο νέα παιδιά, 24 και 22 ετών αντίστοιχα. Γνωρίστηκαν πριν από έναν χρόνο και από τότε είναι μαζί. Αισθάνονται πολύ ερωτευμένοι και αγαπιούνται πολύ.
Από την αρχή της σχέσης τους, στις σεξουαλικές τους επαφές χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό και βιώνουν το πάθος και τον έρωτα μέσα από την σωστή προφύλαξη και την προστασία του εαυτού τους και της σχέσης τους. Απολαμβάνουν την ερωτική τους ζωή χωρίς φόβο και με την υπευθυνότητα που ταιριάζει σε δύο συντρόφους οι οποίοι σέβονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον.
Ενα χρόνο μετά, αισθάνονται και οι δύο την ανάγκη να βιώσουν τον έρωτα χωρίς την χρήση προφυλακτικού. Νιώθουν και οι δύο συναισθηματική πληρότητα και εγγύτητα, ως δύο σύντροφοι που είναι πιστοί ο ένας απέναντι στον άλλον ,σε μία μονογαμική σχέση όπου η εμπιστοσύνη και η συναισθηματική ασφάλεια κυριαρχούν.
Αναρωτιούνται όμως πόσο ασφαλείς θα είναι να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, αφού και των δύο η σεξουαλική τους ζωή άρχισε πριν από την δική τους σχέση.
"Και άν..."
Σκέφτονται, συζητούν, επικοινωνούν αυτή τους την επιθυμία, αλλά και την ανησυχία, ταυτόχρονα και καλούν τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας για να μοιραστούν αυτόν τον προβληματισμό τους. Μέσα από αυτή την "διαδρομή Επικοινωνίας" αποφασίζουν από κοινού να κάνουν το ειδικό τέστ για το AIDS.
Τα αποτελέσματα βγαίνουν από στιγμή σε στιγμή, η αναμονή, η αγωνία... κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου.
Οι εξετάσεις βγαίνουν και ...είναι αρνητικές.
Τώρα νοιώθουν ασφάλεια και σιγουριά να χαρούν τον έρωτά τους και τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό

"Το σέξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα"
Θάνος Ασκητής
Πληροφορίες επιλεκτικά, καθώς και η ιστορία, είναι από το ένθετο σε εφημερίδα της 1ης Δεκεμβρίου (Παγκόσμια ημέρα για το AIDS), του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Αγωγής


Δεν υπάρχουν σχόλια: