Παρασκευή, Μαΐου 08, 2009

Τασάκια έξω....

Πάντα πίστευα ότι ο σβέρκος του Ελληνα ζυγό δεν υπομένει, ή τουλάχιστον υπομένει με μεγέλη δυσκολία. Η για να το πώ αλλιώς ο Ελληνας δύσκολα συμμορφώνεται.
Σκέφτομαι αυτά καθώς πλησιάζει η 1η Ιουλίου τη μέρα που υποτίθεται ότι σταματάει το κάπνισμα στους κλειστούς και κοινόχρηστους χώρους, όπερ μεταφραζόμενο, "το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνον στα σπίτια μας, και βέβαια στους ανοικτούς χώρους".
Τώρα το "ανοικτούς χώρους" σηκώνει αρκετο΄νερό ειδικά στην Ελλάδα που εξωτερικόυς χώρους τους έχουμε κάνει ημίκλειστους και κλειστούς τους έχουμε μετατρέψει σε ημιανοικτούς και να δούμε πώς θα βγάλουμε άκρη.
Παράλληλα αφήσαμε και παραθυράκι με τα τετραγωνικά των καταστημάτων, και με κάτι δηλώσεις του τύπου αν θέλει ο καταστηματάρχης προαιρετικά να δηλώσει το μαγαζί, καπνιζόντων ή μή. Πάλι πριν ξεκινήσουμε κάτι το μπερδέψαμε δηλαδή.

Προσωπικά είμαι περίεργος να δούμε πως θα εφαρμοστεί το μέτρο και πώς θα αστυνομευτεί. Θα γελάσουμε αρκετά πάντως τουλάχιστον στην αρχή, να το δείτε.

Προσωπικά δεν έχω τίποτε εναντιόν των καπνιστών. Ημουνα και εγώ και για χρόνια καπνιστής και σέβομαι απόλυτα την συνήθειά τους αυτή. Δεν τρελλαίνομαι όταν πίνω στα μπαράκια και στις καφετέρειες τον καφέ και το ποτό μου, ή στα ταβερνάκια το βράδυ το μεζέ μου. Ξέρω όμως πόσο ενοχλητικό είναι αν σούρχεται στα ρουθούνια ο καπνός από διπλανή παρέα, αν στον φέρνει ο εξαερισμός και η παρέα τονα ανάβει τάλλο σβήνει. Αυτό ειδικά τώρα που δεν καπνίζω το κατάλαβα.

Ετσι θεωρώ ότι το μέτρο έπρεπε να γίνει και μάλιστα άργησε. Να εφαρμοστεί δηλ, όπως εφαρμόζεται και αλλού.
Πρόσφατα έχω ταξιδέψει σε Ιρλανδία, Αυστρία και Γερμανία.
Εκεί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ!! Εκεί δεν έχει SMOKING και NON SMOKING τετραγωνικά και δεν ξέρω τί άλλο.
Εκεί όμως είδα με μεγάλη μου χαρά ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους και τα μωρά τους να βγάινουν έξω- (μιλάμε για κεντρική Ευρώπη, που το έξω είναι υποχρεωτικά μέσα, φανταστείτε αν κάπνιζαν κι όλας)- και να διασκεδάζουν οικογενειακά.
Τώρα θα μου πείτε ότι ο Γερμανός σταμάτησε να καπνίζει? Οχι βέβαια απλά πού και πού έβλεπες κάποιος ή κάποια να βγάινει για λίγα λεπτά έξω, σβήνοντας τη γόπα του σε μεγάλα τασάκια στήλες, ακριβώς έξω από την είσοδο.

(Γιά να δούμε εδώ θα δούμε τασάκα έξω? Η θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο τασάκι του πεζοδρομίου.? )

5 σχόλια:

An-Lu είπε...

Εννοείται ότι το μεγάλο τασάκι του δρόμου και του πεζοδρομίου θα υποστεί ΟΛΕΣ τις γόπες! Μα καλά τι νόμισες; Ότι γίναμε βόρειοι; ;-)

Ανώνυμος είπε...

Ζω στο εξωτερικό. Υπάρχει εδώ και μήνες ο νόμος που τώρα θα ισχύσει(?) στην Ελλάδα. Μόνο που ενώ ξεκίνησε δυναμικά η εφαρμογή του νόμου πριν μήνες είδαν τα διάφορα καφέ τα έσοδά τους να πέφτουν κατακόρυφα. Μηχανεύτηκαν πολλούς τρόπους ώστε να ξεπεράσουν το νόμο. Στο Βερολίνο ο ιδιοκτήτης ενός καφέ χαρακτήρισε το καφέ του θεατρικό εργαστήρι. Ο νόμος προβλέπει ότι αν απαιτείται για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου να ανάψει κάποιος τσιγάρο τότε είναι επιτρεπτό το κάπνισμα. Έτσι όποιος έμπαινε μέσα απλώς υπέγραφε ότι παίρνει μέρος σε μια θεατρική παράσταση στην οποία απαιτείται να καπνίζει. Τώρα πολλά καφέ έχουν χωριστό χώρο καπνιστών ή είναι χαρακτηρισμένα ως club καπνιστών.
Ήταν δύσκολος αυτός ο χειμώνας για μένα. Είχα κόψει, όχι το κάπνισμα, αλλά τον καφέ έξω. Και δεν ήμουν η μόνη.
Καταλαβαίνω τους μη καπνιστές όταν δεν θέλουν να εισπνέουν καπνό. Θα ήθελα κι εγώ να μην είμαι εξαρτημένη από το τσιγάρο. Όμως είμαι.
Τέλος μια επισήμανση.
Σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υπάρχουν χώροι καπνιστών. Η Ελλάδα εξαιρείται βέβαια. Περιμένεις και περιμένεις να έρθει η ώρα της πτήσης σου, έχεις περάσει τον έλεγχο, αλλά... εκεί θα σκάσεις αλήτη καπνιστή.

Fei Ma

museum είπε...

Γεια σου Σάκη!

Ωραία μας τα γράφεις. Κι εγώ σταματώντας το κάπνισμα για 5 χρόνια έγινα αντικαπνιστής και με ενοχλούσε ο καπνός. 10 μήνες τελευταία καπνίζω αραιά και που, μερικά κάθε μέρα και μου έχει περάσει το αντικαπνιστικό μου. Στο σπίτι μου όμως καπνίζω τα 2-3 τσιγάρα της ημέρας πάντα στο μπαλκόνι,.

Θα έχει γέλιο πράγματι, ίσως γατί ο Έλληνας είναι στην ουσία ένας κακήν κακώς αστικοποιηθείς βλάχος, χωρίς να γνωρίζει και πολλά από κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό φαίνεται σε πολλά άλλα, βλέπε ενδεικτικά: σκουπίδια, άναρχο κυκλοφοριακό και στάθμευση, αγένεια, απειθαρχία στις ουρές υπηρεσιών (δημόσιων γιατί εκεί τους παίρνει). Κάποτε θα στρώσουμε αλλά με σημαντική διαφορά φάσης από την Δυτική Ευρώπη. Να είσαι καλά!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Anlu
museum
σας χαιρετώ
Μόλις γύρισα από ένα προπονητικό camp στη Σλοβενία, χώρα που πριν από 2 χρόνια μόλις μπήκε στο ενιαίο νόμισμα.
Δεν θα πώ πολλά . απλά μία λέξη "πολιτισμός και σεβασμός στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον"
Θα το πώ άλλη μιά φορά
Εμείς μπορεί να δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού, αλλά πλέον άλλοι έχουν τους προβολείς και εμείς ζούμε τον ελληνικό μας Μεσάιωνα.

(Α να μην το ξεχάσω. κατώτερος μισθός το ίδιο γύρω στα 700 ευ, Βενζίνη 1 ευ/λιτρο, αλλά καφές επρέσο έξω 0,8- 1,2 μ΄πυρα μικρή από βαρέλι 1,8 ευ, ποτήρι κρασί 1,5-1,8 ευ, καθαρά ποτά δεν ξεπερνόυσαν τα 4,5 ευ.
Πριν της εισαγωγής τους στο νόμισμα ήμουνα πάλι εκεί και συμπέρανα ότι τώρα οι τιμές τους απλά μετατ΄ραπηκαν σε πραγματικές ισοδύναμες τιμές του ευ, όχι αλχημικά όπως εδώ!!! )

Marina είπε...

Θα εφαρμοσθεί όπως όλα τα ΝΕΑ μέτρα στην Ελλάδα, στην αρχή αυστηρά και με ζέση..στη πορεία χαλαρώνοντας..μέχρι που η κάθε επιχείρηση βρεί το παραθυράκι της..
Σε έχω καλέσει σε μπλογκοπαιχνίδι