Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008

Ειδικές θέσεις στάθμευσης. Δεν μας φθάνουν


Σε γνωστό πολυκατάστημα κοντά στο Ελ. Βενιζέλος, υπάρχει τεράστιος χώρος για στάθμευση και άλλος τόσες δεκάδες θέσεις κοντά στην είσοδο του καταστήματος για ειδικές ομάδες πολιτών (ΑμεΑ και οικογένειες με παιδιά κλπ)
Παρόλα αυτά σχεδόν ποτέ δεν βρίσκω θέση σαν ΑμεΑ να παρκάρω. Στις ειδικές θέσεις έχω δει κάθε είδους υπερμεγέθη αυτοκίνητα. Μην περπατήσουν λίγο πάρα πάνω και αδυνατίσει ο πλαδαρός κώλος τους με το συγνώμη δλδ. Ει δυνατόν να τα βάζαν και μέσα στο υπερκατάστημα.
Τυχαίνει να πηγαίνω προς το αυτοκίνητο που ευτυχώς έχω βρει και μία ειδική θέση, και την στιγμή εκείνη ένα Καγιέν πάει να παρκάρει ακριβώς δίπλα μου στην άλλη ειδική. Μολις με βλέπει του πέφτουν τα μούτρα και κάνει πίσω και παρκάρει αλλού. ευτυχώς γιατί γλύτωσε από το ξεμπροστιασμα που τον περίμενε....

Μιά άλλη φορά. Κάνω να παρκάρω και μπροστά μου μου κλέβει την θέση μιά κυρία με ένα τζιπ με την κορούλα της μέσα. Σταματώ λοξά μπροστά τους και τους λέω" το ξέρετε ότι αυτή η θέση είναι ειδική?" Με κοιτούν και οι δύο σαν χάνοι με το στόμα ανοικτό. Αμέσως βάζω όπισθεν και καλά τσαντισμένος κάνω έναν κύκλο και παρκάρω μουρη με μουρη τα δύο αυτοκίνητα μπροστά τους αλλά σε θέση κανονική (τόσο μακρυά ήταν η κανονική ). Η γυναίκα μου κατεβάζει το καρότσι. Η κορούλα έχει κατέβει, και μόλις βλέπει σκύβει και κάτι λέει στη μαμά. Μπουρου μπουρου κάτι λένε, και.... η κυρία κατεβαίνει κλειδώνει και μπαίνουν στο κατάστημα...
Σου λέει αφού την έκανα την μαλακία, ας την τελειώσω....

να ευχαριστήσω την φίλη ΣΟΦΙΑ που ένα σχόλιό της έγινε αφορμή να γράψω το πιό πάνω

14 σχόλια:

An-Lu είπε...

Μα δεν ξέρεις ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι ΑμεΑ στον εγκέφαλο;

Αν δεν έχεις εγκέφαλο, "δικαιούσαι" την εν λόγω θέση...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

anlu
την καλημέρα μου.
Το ξέρω εγώ πολύ καλά το κακό είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση.
Αλλά εγώ κάποτε, ακριβώς όπως το είπες τώρα, το είπα κατάμουτρα σε κάποιον σε μιά δημόσια υπηρεσία που με είχε φέρει στα όρια, και δεν είπε τίποτα. Απλά με κοίταγε.

zouri1 είπε...

ηθελα να πω ακριβως το ιδιο που ειπε η an lu.Μα ειναι φανερο οτι εχουν πειραγμενο τον εγκεφαλο.Αλλα εδω στην Ελλαδα,νομιζουμε οτι δεν υπαρχουν ΑΜΕΑ.

patsiouri είπε...

Είναι μύθος πως οι Ελληνες είναι ρατσιστές με τους ξένους.
Είναι ρατσιστές με ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Με ότι δεν είναι αναίσθητο, κακομαθημένο και τρέντι γουρούνι...
Αει σιχτίρ πιά!
Τις προάλλες βρίστηκα πολύ άσχημα μ'ένα καθίκι που έπινε καφέ με την ηλίθια τη γκόκενά του και απέναντι καθόταν μια οικογένεια της οποίας η μαμά είχε κομένο χέρι.
Ο αλήτης χασκογελούσε και έλεγε στη γουρούνα του "Πάρτη μωρό μου, πάρτη από'κει, δε μπορώ να φάω"...
Δε μπορείς να φανταστείς τι άκουσε.
Το μισό μαγαζί τον καταράστηκε να του κοπεί το χέρι...

Marina είπε...

Ο Ελληνας πάσχει απο έλλειψη όρασης, ακοης και νοημοσύνης. Τα σήματα της τροχαίας για ΑΜΕΑ, απλά ΔΕΝ τα βλέπουν, "είναι θεσάρα, την καταλαμβάνω, τι ΑΜΕΑ και τρίχες".
Επίσης δεν ακούνε αμα τους βρίζεις, νομίζουν ότι είσαι ζουρλός, σε χτύπησε η ζέστη, "καλά δεν παρκάρω; ποιόν πείραξα;" σε ρωτάνε ενώ ΣΕ βλέπουν.
Μια φορά στο Ναύπλιο παρκάρουμε κανονικά σε θέση ΑΜΕΑ, έρχεται ένας γελοίος τροχονόμος και μας γράφει για παράνομη στάθμευση. Να είναι ο Κ μπροστά του με τις πατερίτσες, να τον βλέπει ο τροχονόμος ότι είναι ΑΜΕΑ και να συνεχίζει να γράφει. (Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για τους ηλίθιους αστυνομικούς έχουν κάποια βάση) Τον σκουντάω μήπως ξυπνήσει,"στραβομάρα έχεις;"τον ρωτάω, συνειδητοποιεί ότι έκανε μαλακία, "τώρα την έγραψα την κλήση λέει,τι να την κάνω;" ΝΑ ΤΗ ΦΑΣ του λέω. Εγινε χαμός, πήρα τα στοιχεία του, τους απείλησα με τα ΜΜΕ, μηνύσεις κλπ. Τελικά η κλήση σβήστηκε μετά κόπων και βασάνων.
Ο Ελληνας δεν θα εξανθρωπισθει ΠΟΤΕ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Μαρίνα καλημέρα
Πολύ χαρακτηριστικό το παραδειγμά σου.
Και πολυ ωραία απάντησες στο εν λόγω όργανο "της τάξης!!" τρομάρα του.
Το ξέρω και το καταλαβαίνω ότι δύσκολα μπορεί να ακυρώσει μιά κλήση. Μου έχει τύχει και μένα στο μετρό Δάφνης, πήγα στο τμήμα και τους την έτριψα στα μούτρα (έχω γράψει στο μπλογκάκι μου παλιότερα για το γεγονός), με παρέπεμψαν στον διοικητή ένας πολύ ωραίος τύπος που έδειξε να κατανοεί το π΄ροβλημα που υπάρχει κλπ κλπ, έκανα την αίτησή μου που παραπέμφθηκε υπηρεσιακά και μετά από κανα δίμηνο μου επιβεβαίωσαν ότι σβήστηκε η κλήση. Σκέτη ταλαιπωρία για ένα ΑμεΑ δηλ. (ένα ΑμεΑ ως γνωστόν δεν είναι μιά συγκεκριμένη αναπηρία ,να μην επεκταθώ)

Τεσπα νοιώθω μερικές φορές γραφικός στις παρέες μου στην μπλογκόσφαιρα και αλλού να αναφέρομαι στο πιό απλό που έχει δικαίωμα ένα ΑμεΑ. Τις θέσεις πάρκινγκ για να εξυπηρετέιται καλύτερα η μετακίνηση του. Δηλ το αυτονόητο, αυτό δηλ που δεν υπάρχει στην Ελλάδα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Την καλημέρα μου και σευχαριστώ για την προσοχή .

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

patsiouri
έχεις τσαγανό καλή μου
εχασα σκηνικό. επρεπε να μουνα απο μιά μεριά.
Θα φόρτωνα και θα ξεφόρτωνα πολύ άσχημα. :-)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

zouri
καλημέρα
Δεν γνωρίζουμε ίσως αλλά και δεν έχουμε εξοικειωθεί με την έννοια του όρου, και τις ιδιομφίες του.
Καθαρά θέμα εκπαίδευσης δηλ.
Να το πώ αλλιώς μόνο αν ζείς από κοντά (όχι καταναγκην στην οικογένεια) ένα πρόβλημα ευαισθητοποιείσαι. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρέπει να γίνει συνέιδηση από τους πολίτες και τις νέες γενιές.
Πάει τελείωσε. Δινουμε προτεραιότητες και διευκολύνουμε τα εμποδιζόμενα άτομα. Σεβόμαστε τους ειδικούς χώρους που τους ανήκουν... κλπ κλπ

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα πάντως. Ειδικά οι νέες γενιές εξαιρουμένου βέβαια παραδειγμάτων όπως της patsiouri, δείχνουν περισσότερες ευαισθητοποιήσεις, και επειδή κυκλοφορώ αρκετά και πεζή στο κέντρο και αλλού, όταν διασχίζω κάθετα διασταυρώσεις ακόμα και ταξιτζήδες αμέσως προσέχουν και σταματούν για να διευκολύνουν την κάποιες φορές αργή διε΄λευσή μου.
Είμαι αισιόδοξος θέλω να πώ, αλλά θα αργήσουμε λίγο.

patsiouri, marina
αυτό δεν σημάινει ότι θα πάψουμε να τους τα χώνουμε όποτε μας τυχάινουν διάφοροι,, έτσι δεν είναι ?

patsiouri είπε...

Εγώ δεν το καταννοώ πως πρέπει να ζεις από κοντά το πρόβλημα για να κατανοήσεις το μέγεθός του.
Πρέπει να είσαι μεγάλο γκαγκά αν δε μπορείς να καταννοήσεις τα αυτονόητα.
Ο.Κ, κι'εγώ για παράδειγμ δε ζω με 300 το μήνα αλλά μου'ρχεται να βάλω τα κλάματα όταν ακούω πως κάποιοι παίρνουν τόση σύνταξη.
Μπορώ πολύ άνετα να φανταστώ πόσο φριχτή είναι η ζωή τους.
Και για το σκυλάκι γι'αυτό φρίκαρα.
Μπορεί να μην λέχω βγει ζωντανή από πυρκαγιά αλλά όταν καίγομαι στο μάτι της κουζίνας και ουρλιάζω από τον πόνο μπορώ πολύ καλά να φανταστώ πως είναι να σε καίνε ολόκληρο ζωντανό.

Δε χρειάζεται λοιπόν να εχεις ζήσει κοντά με κάποιον ΑΜΕΑ για να κατανοήσεις τι αάγκες μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος.
Εννοείται.
Κι'όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι ΑΜΕΑ στον εγκέφαλο..΄.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

patsiouri μου καλή
σωστά τα λές, γιατί έτσι το καταλαβαίνεις και εσύ και εγώ και όλοι οι καλοί φίλοι που συμπορέυονται από εδώ.
Ομως δυστυχώς στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Φοράνε άλλοι τόσοι εκεί έξω τέτοιες ψυχικές παρωπίδες που δεν βλέπουν όχι τους άλλους αλλά ούτε και τον ίδιο τον εαυτό τους.
Εχεις απόλυτο δίκιο πάντως και συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου.

Marina είπε...

@Patsiouri, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου και να συμφωνήσω με τον Σάκη. Μόνο αν ζείς κοντά σε ένα ΑΜΕΑ καταννοείς πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα ΒΟΥΝΑ που έχει να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα, προβλήματα που όλοι εμείς οι άλλοι ούτε καν περνάνε απο το μυαλό μας..και δεν συμπεριλαμβάνω τους κάγκουρες που κοροίδεύουν.

Θα σου δώσω μόνο 2 παραδείγματα για να μην επεκτείνομαι σε ξένο "αχυρώνα"
α) Η μετακίνηση. Σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση με αμαξίδια, σκαλιά ή ακατάλληλες (απότομες) ράμπες, μικρά ασανσέρ κλπ. Τα πεζοδρόμια με τις σπασμένες, ακανόνιστες πλάκες άστα. Αν κινείται κάποιος με πατερίτσες κινδυνεύει να σπάσει τα μούτρα του ακόμη και στην ευθεία, γιατί ο Χ μαγαζάτορας πέταξε στο πεζοδρόμιο τα σαπουνόνερά του, που ναί μεν εξατμίσθηκε το νερό, η γλίστρα όμως απο το σαπούνι έμεινε. Για τους τυφλούς να μη μιλήσω..κάθε βήμα και τρύπα. Το να τον βοηθήσεις να περάσει απέναντι, δεν λύνει το πρόβλημά του. Το να πολεμήσεις για να αλλάξει η νοοτροπία και τα βρωμόνερα να μη τα σουτάρουν έξω, η πολη να γίνει προσβάσιμη σε όλους..το λύνει.

2) Η αξιοπρέπεια. Επειδή κάποιος έχασε την ικανότητα να περπατάει όπως ο υπόλοιπος κόσμος, πέρα απο την προσωπική του προσπάθεια να επιβιώσει στην υποανάπτυκτη χώρα, τρώει καθημερινά στη μάπα και τον οίκτο των συνανθρώπων. Η έννοια της ισότητας πετάγεται στο καλάθι, πάρε το επίδομα των 3,60 και άμε σπίτι σου. Τα περισσότερα ΑΜΕΑ που ξέρω (2) δεν θέλουν να τα βοηθάνε, θέλουν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ να αντιπαρέρχονται τις δυσκολίες,να δουλεύουν όπως όλος ο κόσμος και να ζούν φυσιολογικά. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται γύρω τους ανθρώπους ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τι πρέπει να κάνουν ώστε ο συνάνθρωπός τους να αισθανθεί ίδιος με τους άλλους.

Αυτό δεν το μαθαίνεις επειδή είσαι ευαίσθητος με τα ΑΜΕΑ, αυτό το μαθαίνεις ζώντας με ένα ΑΜΕΑ πρακτικά, στη πορεία.

Σάκη συγνώμη για την κατάχρηση.

faraona είπε...

Σακη φιλε μου ...το ρημαδι το κεφαλι αν δεν εχει λιγο μυαλο μεσα,ο ανθρωπος κανι μαλακιες...


Καλες διακοπες φιλε μου .Να το απολαυσεις .
Το αξιζεις μετα απο δυο χρονια κούρασης.

Σε φιλω και καλη ανταμωση.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Marina
προς Θεού ούτε ξένος αχυρώνας είναι εδώ ούτε κατάχρηση λόγου.
οι απόψεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες από όλους εδώ. Και ευχαριστώ για την τιμή.
Με τα δύο παραδείγματά σου έδωσες λίγο από το τί τραβάμε καθημερινά σε τομείς που οι άλλοι λειτουργούν απρόσκοπτα (βέβαια έτσι όπως καταντήσαμε η μετακινήσεις και τα εμπόδια σε λίγο θα εμποδίζουν και τους άλλους)

Παιδιά θα τα πούμε μετά από 3 εβδομάδες να γυρίσω καλά και να σας βρώ καλά.
Ο Σταυραετός πετάει για διακοπούλες μετά από δύο χρόνια γεμάτα προβλήματα και αγωνίες.
Σας φιλώ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

faraona μου
σευχαριστώ να περνας και εσύ πολύ cool και με ωραίες μουσικές όπου και νασαι