Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2006

Μια παρτίδα σκάκι με τον Nigel Short


Το σκάκι πάντα ήταν για μένα ένα παιχνίδι διασκέδασης και εξάσκησης, αναφοράς.
Εντάξει εντάξει ξέρω θα μου πείτε υπάρχει και το τάβλι ειδικά εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ξέρετε είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Πατάτες με ντομάτες ας πούμε. Εδώ θα τολμήσω κάτι πιό έντονο. Θα πω το τάβλι κρεμμύδι αλλά το σκάκι είναι το σκόρδο. Το κρεμμύδι το τρως και τις περισσότερες φορές μετά από λίγο, έστω και με βοηθειες μπορείς να απαλλαχθείς απο την παρουσία του, όμως το σκόρδο είναι το κάτι άλλο βρε παιδί μου αυτό θέλεις δεν θέλεις θα φύγει μόνο του.
Ετσι είναι είναι σχεδόν απίθανο να θυμάσαι μιά παρτίδα τάβλι. Ομως για πολύ καιρό μια παρτίδα σκάκι σε σημαδεύει θετικά αν κέρδισες, αρνητικά αν έχασες. Σε σημαδέυει με τα συναισθήματα που σου αφήνει. Αυτά μπορεί να είναι ενθουσιασμός αυτοεπιβεβαίωση (απαγορεύεται ο εγωισμός), απογοήτευση , θυμός προς τον εαυτό σου γι'αυτό που θα μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες.Ποτέ όμως κάτι εναντίον του αντιπάλου σου. Απλά γιατί δεν φταίει αυτός που έχασες. Και ξέρετε γιατί?Γιατί το σκάκι είναι ίσως το μοναδικό παιχνίδι που αποκλείει τον παράγοντα τύχη. Είναι ένας ευγενής ανταγωνισμός μία διαρκής έντονη συνομιλία δύο εγκεφάλων που προσπαθούν να επικρατήσουν ο ένας πάνω στον άλλο με ότι εφόδια γνώσης διαθέτουν.
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί το θέμα της καταχώρησης είναι άλλο, απλά να προσθέσω ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του παιχνιδιού είναι ότι μέσω της διεθνούς γραφής που έχει καθιερωθεί μπορούμε να κρατάμε και να διδασκόμαστε-ξαναπαίζοντάς τες-όποιες παρτίδες εμείς θέλουμε. Μία τέτοια είναι και αυτή που θα δούμε παρακάτω.

Συνέβη φέτος την Ανοιξη.
Η Ομάδα Μαθηματικού ενδιαφέροντος "ΦΙΛΟΙ του ΘΑΛΗ" είχε οργανώσει ένα θεματικό διήμερο στο νέο Μουσείο Μπενάκη, γύρω από το πως τα μαθηματικά επηρρεάζουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή, θέλοντας έτσι να δώσουν μιά άλλη διάσταση στην Επιστήμη αυτή,ώστε να την βγάλουν από το ξύλινο πλάισιο που μοιραία της είχε επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ηταν ενδιαφέρον και για μένα εναν Φαρμακοποιό, κατάφερε να το διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο καθ'όλη την διάρκεια του διημέρου.
Για να πω πάντως την αλήθεια το δόλωμα για μένα ήταν το στρογγυλό τραπέζι στο τέλος της δεύτερης μέρας με θέμα "Σκάκι και Μαθηματικά" όπου κύριος παρουσιαστής ήταν ο Nigel Short γνωστός GM (grand maitre) στο χώρο, Βρεττανός ο οποίος έιναι παντρεμένος με ελληνίδα και ζει και αγωνίζεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Το κερασάκι ήταν ο προκαθορισμένος αγώνας simultane (ένας έναντίον πολλών) του N.Short με αν θυμάμαι καλά 30 σκακιστές διαφόρων δυναμικοτήτων.
Δεν έχασα την ευκαιρία, γιατί δεν αντιμετωπίzεις συχνά έναν παίχτη του επιπέδου GM.

Εν συντομία σε έναν τέτοιο αγώνα οι αντίπαλοι παίζουν όλοι με τα μαύρα ώστε ο μοναδικός αντίπαλος τους να έχει την πρώτη κίνηση. Οι παίχτες πρέπει να παίζουν την κίνησή τους μόνον όταν ο GM έρθεί μπροστά τους. Δεν είναι υποχρεωτικό το γράψιμο των κινήσεων, όμως όπως μπορείτε να φανταστείτε όλοι έγραφαν.
Παίζοντας λοιπόν με τα μαύρα διάλεξα να παίξω ένα άνοιγμα που το έχω παίξει αρκετές φορές και μπορεί να δώσει σταθερό στρατηγικό παιχνίδι χωρίς περιπλοκές νωρίς ώστε να οδηγήσω με όσο το δυνατόν πιό σίγουρο τρόπο την παρτίδα στο φινάλε και όπου με βγάλει. Φυσικά οι πιθανότητες σε με ένα τέτοιο αντίπαλο έστω και σε simultane είναι έλάχιστες,έστω και για την ισοπαλία. Ανεξάρτητα όμως με αυτό ήταν ένα παιχνίδι που για κανέναν λόγο δεν έπρεπε να με αγχώσει αλλά έπρεπε να το χαρώ μεχρι την τελευταία κινησή του. Πράγμα που έγινε.
Ο Short μου έδωσε την εντύπωση ότι έπαιζα με μηχανή. Θα πρέπει οι κινήσεις μου να του φαινόντουσαν αρκετα προβλέψιμες γιατί ο μεγαλύτερος χρόνος σκέψης του απέναντι μου δεν ξεπέρασε το ένα λεπτό. Εγώ αντίθετα, όπως και οι υπόλοιποι βέβαια, ήμουνα αφοσιωμένος πάνω απ΄τη σκακιέρα τις περισσότερες φορές σχεδόν μέχρι να φτάσει από πάνω μου.

Η παρτίδα όπως εξελίχτηκε έχει ως εξής:

το στιγμιότυπο δεν είναι από το simultane αλλά από ένα τουρνουά του Συλλόγου μου (Σκακιστικός Ομιλος Αμπελοκήπων)-μέχρι να βρέθεί η φωτογραφία στο χαμό του σκληρού μου δίσκου :-)))

ΛΕΥΚΑ Nigel Short ΜΑΥΡΑ Sakis
Caro Can advance variation

1.e4 c6 2.d4 d5 3. e5 e6 4.Nf3 h6 5.Bd3 Nd7 6.O-O Be7 7.c3 b6 8.Be3 Bb7 9.Nbd2 b5 10.Ne1 Qb6 11.f4 g6 12.Qe2 a6 13.g4 c5 14.f5 cxd4 15.cxd4 g5 16.Rc1 Rc8 17.Nef3 Nf8 18.Rxc8+ Βxc8 19.Nb3 Bd7 20.Rc1 f6 21.Nc5 Kf7 22.exf6 Bxf6 23.Ne5+Bxe5 24.dxe5 Qb8 25.Bd4 Qa8 26.Nxd7 Nxd7 27.fxe6+ Kxe6 28.Bf5+Ke7 29.Rc7
1-0Επί τέλους να και μιά φωτογραφία

Εχω σχολιάσει το παιχνίδι για λογαριασμό μου με τη βοήθεια του προγράμματος αρχειοθέτησης και προπόνησης που χρησιμοποιώ αλλά δεν κρίνω απαραίτητο να παρεμβάλω εδώ τα σχόλια αυτά. Τα δικά σας όμως είναι ευπρόσδεκτα

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου Ινδιάνε :) Ακου κει το σκάκι σκόρδο!!! Αφου το επεξεργάστηκα σκέφτηκα ότι θα θελά να δοκιμάσω την γεύση του κάποια στιγμή... Ισως σε κάποια σκορδαλία :)

Συνέχισε, οι περιγραφές σου είναι ταξιδιάρικες...

Χαιρετισμούς στην αετίνα και το αετόπουλο

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ολοι χρειαζόμαστε εμψυχωτές στιγμές στιγμές ειδικά όταν ξεκινάς κάτι σαν κι αυτό¨-).
Προσλαμβάνεσαι

Α και να μην ξεχάσω να σε έχω μαζί μου στο Πανελλήνιο στην εξέδρα. Θα πέσει ειδοποίηση στο forum του disabled ή απο εδώ. Διαλέγεις και παίρνει.

Νά είσαι καλά και θέλω οπωσδήποτε να παρακολουθήσω boccia με την πρώτη ευκαιρία.
Επειδή μπορέι να χασω πάλι επεισόδια κάνε τον κόπο να ρίξεις από εδώ τη ειδοπίηση ή στέιλε email προσωπικό απο το forum

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ινδιάνε

Εννοείτε ότι θα μαι στην εξέδρα να ουρλιάζω και να χτυπάω το τύμπανο λολ!!!
Στο περίπου ποτε θα γίνει το δικό σας πρωτάθλημα?

Για το Μποτσια θα γίνει νωρίς, 1-2-3-4 Φεβρουαρίου.

Εννοείτε οτι θα σε ειδοποιήσω για ανταλλάγη εξεδρας λολ!!

Καλό ξημέρωμα στην αετοφωλιά σου

Ανώνυμος είπε...

είναι 18. ... Βxc8
πολύ ωραία παρτίδα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

civil ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να παίξω λίγοτερο σφιγμένα αλλά μπρος στον φόβο μην γίνω ρόμπα προτίμησα το συντηρητικό παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι ήταν μεγάλη εμπειρία.
Οσο για το λαθάκι που επεσήμανες θα διορθωθεί αμέσως ,και σε ευχαριστώ που το παρατήρησες.