Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2021

Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ και η Σημαία της

 


Η Εθνική Σημαία της Ουρουγουάης, που καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1828, μοιάζει αρκετά με την Ελληνική Σημαία, που καθιερώθηκε επίσημα το 1970.
Και οι δύο Σημαίες αποτελούνται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων μπλε και άσπρου εναλλάξ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Σημαία της Ουρουγουάης έχει στην αριστερή γωνία ένα Ήλιο με 16 ακτίνες (όσες είναι και οι ακτίνες του ήλιου της Βεργίνας), ενώ η Ελληνική έχει έναν ισοσκελή Σταυρό.
Σε μια χώρα, 3.500.000 κατοίκων, 6.000 άνθρωποι μιλούν άπταιστα την Ελληνική γλώσσα. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, γνωρίζουν και Αρχαία Ελληνικά. Δρόμοι και πλατείες έχουν Ελληνικά ονόματα και Αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας. Η Ουρουγουάη, έχει χαρακτηριστεί ως η “Ελβετία της Αμερικής”. Χαρακτηρίζεται από ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Τα ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς είναι αρκετά χαμηλά. Η χώρα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Σήμερα στην Ουρουγουάη, υπάρχουν περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την Ελληνική γλώσσα. Οι Ελληνομαθείς χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους τη λέξη “Ελληνολάτρες”. Σύμφωνα με έρευνα της “Eurostat”, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουρουγουανών απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη και η πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό είναι η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το “Ίδρυμα Τσάκου”, με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε σε ίδρυμα “Μαρία Τσάκου”, ενώ μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.000 μαθητές έχουν διδαχτεί δωρεάν την Ελληνική γλώσσα. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η γνώση της αρχαίας Ελληνικής ποίησης και ιστοριογραφίας, μέσα από τα Ομηρικά έπη και τον “Επιτάφιο” του Περικλή.
Ένα δημόσιο σχολείο της χώρας ονομάζεται “Grecia”. Κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν τις Εθνικές εορτές των Ελλήνων!
Οι μαθητές του “Grecia” έχουν μάθει και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Στο Μοντεβιδέο υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν πάρει τα ονόματά τους από Έλληνες Φιλοσόφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται “Grecia”. Δύο πλατείες της Πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας. Την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, κοσμεί έξω από την είσοδο του κτιρίου, ο Αδριάντας του Σωκράτη. Ένα νεοκλασικό κτίριο στην πρόσοψή του γράφει “Αθηναίος”. Σε ένα πάρκο που επίσης ονομάζεται Αθήνα υπάρχει μια προτομή του Ομήρου. Το 2016, η Ελληνική Κοινότητα Ουρουγουάης, γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916. Ο Χειμαριώτης Δημητρίου, ήταν ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη το 1687. Άλλαξε το όνομά του αρχικά σε Μητρόπουλος και στη συνέχεια έμεινε γνωστό με το όνομα Mitre. Η Ουρουγουάη ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821, ενώ είναι και από τις ελάχιστες χώρες που ΔΕΝ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία.
ΠΗΓΗ Linkedin

Δεν υπάρχουν σχόλια: