Σάββατο, Αυγούστου 25, 2012

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΟΝ Tου Γιάννη ΜακριδάκηΚάθε πρωί ανοίγω τα μάτια μου και το πρώτο που νιώθω είναι μια θλίψη ακαθόριστη.Σε λίγα δευτερόλεπτα και καθώς περνώ από τον ύπνο στη ζωή,το μυαλό αρχίζει να λειτουργεί και “σκανάρει” το είναι μου για να εντοπίσει την αιτία της θλίψης.Σηκώνομαι από το κρεβάτι με την καρδιά μαύρη σαν τη Χίο.
Δεν ξέρω πότε θα το ξεπεράσω όλο αυτό.Δεν είμαι αστός που θα πάει να κλειστεί στο κλουβάκι του στην πόλη και δεν θα βλέπει,θα ξεχάσει.Ζω στη φύση και έχω καθημερινή επαφή μαζί της.
Η φωτιά καίει ακόμα.Πέμπτη μέρα.Και οδεύει το μοναδικό της πια μέτωπο προς τα μέρη που ζω.Καίει το πευκοδάσος που διασχίζω,όποτε αποφασίσω να κατέβω στην πόλη της Χίου.Ο πυκνός καπνός της μοίρας μας ταξιδεύει νότια κατά το Αιγαίο.
Η Χίος πυρπολήθηκε.Από τους πολιτισμένους καπιταλιστές που νοιάζονται για πράσινη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια.Από τους τεχνοκράτες πολιτικάντηδες πάσης κατηγορίας,που λένε παρλαπίπες ανάπτυξης.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι παρόν στη Χίο.Όποιος έχει αμφιβολία ας κάνει λίγο υπομονή.Η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς,όπως το νησί μου.Θα ανεγερθούν παντού ξενοδοχειακά συγκροτήματα,θα εγκατασταθούν παντού καθρέφτες φωτοβολταϊκών και γιγάντιες ανεμογεννήτριες.Το λέγαμε τόσον καιρό αλλά δεν το είχαμε φανταστεί καθόλου έτσι.
Τη Χίο την αφάνισαν οι πολιτισμένοι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον της οικονομίας και μόνο.Οι πολιτισμένοι εγκληματίες με τις γραβάτες,που ταυτόχρονα με τα εγκλήματά τους μας πουλάνε και παραμύθια για την προστασία του περιβάλλοντος και αγωνιούν δήθεν για το μέλλον του πλανήτη.
Ήδη μας είπαν πως κόστισε 4 εκ. ευρώ η επιχείρηση κατάσβεσης.Σε λίγο θα μας λένε ότι δεν συμφέρει να κάνουμε δασοπυρόσβεση μιας και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον “στρατηγό άνεμο”,οπότε θα φυλάμε τα χωριά και τις περιουσίες μόνο και ας γίνουνε κάρβουνο όλα τα υπόλοιπα.Ήδη τα κανάλια και οι εφημερίδες πέρασαν το μήνυμα ότι στη Χίο κάηκαν τα πολύτιμα μαστίχια που είναι κατά 80% εξαγώγιμο προϊόν άρα επλήγη σφοδρά η εθνική οικονομία.Για τα πευκοδάση και τον πραγματικό πλούτο του νησιού τσιμουδιά.
Μας είπαν επίσης ξεδιάντροπα ότι αύριο θα έρθει η task force του Ράιχενμπαχ Πασά, απεσταλμένη από την Υψηλή Πύλη του Βερολίνου για να εκπονήσει αναπτυξιακό σχέδιο στην καμένη γη μας.
Μας είπαν ακόμη ότι τα Δασαρχεία θα φύγουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα περάσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνουν πιο ευέλικτα και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη και όχι την στασιμότητα που προκαλεί η προσκόλλησή τους στην προστασία των δασικών ειδών.Σε μερικούς μήνες θα τα περάσουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης (σκέτο) ή θα τα καταργήσουν εντελώς ως δαπανηρά και άχρηστα.
Αυτή είναι η πατρίδα μας.
Η Χίος ήτανε ένας παράδεισος που είχε γλιτώσει από την λαίλαπα της τουριστικής ανάπτυξης των περασμένων δεκαετιών,επειδή οι Χιώτες είχαν πόρους από τη θάλασσα και δεν στράφηκαν προς τον τουρισμό.Αυτός ο παράδεισος έγινε κόλαση για να αλλάξει η χρήση γης και να ξεπουληθεί.Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα σήμερα.Σε λίγο δεν θα μπορούμε να ζήσουμε πουθενά παρά μόνο σε κλουβιά στις πόλεις,όπου θα μας φυλάνε με μπάτσους σε κάθε τετράγωνο και θα μας έχουν σκλάβους για φθηνή εργασία.Μην έχετε καμιά αμφιβολία γι αυτό.Ήδη η μισή Ελλάδα ζει έτσι.Δεν θα μείνει κανείς να νιώθει έστω και στιγμές ελευθερίας.
Προσωπικά ζω ακριβώς σαν το μυρμήγκι.Και τους ενοχλώ ακόμα κι εγώ.Και καταστρέφουν τον τόπο μου,τον βιότοπό μου για να μην έχω πόρους ζωής,αλλά να τους εκμεταλλευτούν όλους αυτοί.Οι πολιτισμένοι άνθρωποι,οι αστοί του καπιταλισμού που νοιάζονται για το περιβάλλον,για την πράσινη ανάπτυξη,για το μέλλον του πλανήτη στον οποίον φέρνουν τα παιδιά τους.Αυτές τις μέρες νιώθω σαν άγριο ζώο που καταστρέφεται ο βιότοπός του και απειλείται η ύπαρξή του από την ανθρώπινη ηλιθιότητα,δίχως να καταλαβαίνει το άμοιρο γιατί γίνονται όλα αυτά.
Το μέλλον,φίλοι και φίλες,προδιαγράφεται ζοφερό.Δεν σταματάει με τίποτα ο κατήφορος του ανθρώπου και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σ’ αυτόν.Βαστάει την ολυμπιακή σημαία της παρακμής της ανθρωπότητας.
Σε λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα πάνε οι εκλεκτοί της κοινωνίας και θα ψηφίσουν θετικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε πριν λίγο καιρό η πολυεθνική,για να γεμίσει τη Χίο ανεμογεννήτριες.Με την κάψα της πυρπόλησης ακόμα ζωντανή,το νησί θα δοθεί βορά στην πολυεθνική της πράσινης ανάπτυξης.
Κουράστηκα να φωνάζω τα αυτονόητα.

http://www.facebook.com/groups/205512786227733/permalink/268365043275840/ σελίδα ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: