Κυριακή, Ιανουαρίου 01, 2012

Τους ρώτησαν για να κάνουν πρωταθλητισμό?

Του Αντώνη Καρπετοπουλου καθημ. Κυριακής

Η προετοιμασία των Ομοσπονδιών για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είχε ξεκινήσει εδω και μια διετία . Οι προϋπολογισμοί της Ολυμπιακής προετοιμασίας έγιναν πριν απο την δραματοποίηση της κρίσης. Μολονότι τα ποσά των επιδοτήσεων ένα συνέχεια μειώθηκαν ένα τούτοις η πολιτεία δεν ήθελε να φανεί εντελώς ανακολουθη. Η πρόσφατη απειλή του ΓΓΑ κ. Πάνου Μπιτσαξη ότι θα παραιτηθεί βοήθησε φέτος ώστε να δοθούν κάποια χρήματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, απο του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερο . Όχι μόνον γιατι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα , όσο και γιατι δεν υπάρχει κανένα όραμα που να αφορά τον αθλητισμό απο την πολιτική μας ηγεσία .

Λίγες μέρες πριν , ο υφυπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλανος, αναρωτήθηκε δημόσια γιατι ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για να κάνουν κάποιοι πρωταθλητισμό. !!!
Η απάντηση είναι ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ,ποτέ δεν ρωτήθηκε αν θέλει να πληρώνει, το κράτος μας πλήρωνε χωρίς να τον ρωτήσει. Η αντίληψη ότι η Ελλάδα έχει να κέρδισει σε προβολή ,αν υπάρχουν επιτυχίες ,καλλιεργήθηκε απο τους ίδιους τους κρατικούς μας λειτουργούς, εδω και τριάντα χρόνια. Αυτοί είναι που βάφτισαν πλοία με τα ονόματα πρωταθλητών ,αυτοί διοργάνωσαν φιέστες στο Παναθηναϊκό Στάδιο ,αυτοί έτρεχαν στα αεροδρόμια να φωτογραφηθούν με πρωταθλητές, αυτοί χρυσό πλήρωναν διοργανώσεις που ελάχιστα κράτη είχαν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν με ανάλογη χλιδή, αυτοί έπεισαν μια ολόκληρη χώρα να κάνει τα στραβά μάτια για το ( πανάκριβο) ντόπινγκ .
Είναι κατανοητό ότι το τέλος των ευκολων δανεικων οδηγεί και στη χρεοκοπία κάποιων δεδομένων ( και πολιτικών) αντιλήψεων - η ερώτηση είναι με ποιες αντιλήψεις θα πορευτούμε απο εδω και πέρα.

Χριστουγεννιάτικα ο κ. Γερουλανος και οι συνεργάτες του κατέθεσαν για τον ελληνικό αθλητισμό έναν νέο νομο και την ίδια στιγμή έκαναν κατανοητό ότι τα χρήματα για τον αθλητισμό απο του χρόνου θα είναι υποχρεωτικά λιγότερα , καμμιά αντίρρηση, Όμως ,αυτο που λείπει είναι κυρίως η αντίληψη, το σχέδιο, το τι ακριβώς η Πολιτεία σκοπεύει να κάνει με τον αθλητισμο, απο εδω και στο εξής. Η εντύπωση που έχω είναι ότι τον αντιμετωπίζει ως ένα αναγκαίο κακό , όπως αντιμετωπίζει πλέον οτιδήποτε κόστιζει .
Πίσω απ τη σπουδή για νομούς και τις επικλησεις στο δίκιο του φορολογούμενου κρύβεται επιμελώς η απουσία οράματος . : το μοναδικό που υπάρχει ήταν η μόστρα δίπλα στους πρωταθλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: