Στα τέλη του 15ου αιώνα, η Βενετία θαυμάζοντας τη δράση και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών έφιππων στρατιωτικών σωμάτων, των λεγόμενων Stradioti, κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο, αποφασίζει να τους στρατολογήσει ως μισθοφόρους και να τους χρησιμοποιήσει στην Ιταλία. Αμέσως ομάδες εκατοντάδων Stradioti καταφθάνουν στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και τίθενται στην υπηρεσία του Δόγη.
Οι Stradioti όμως αποτελούν ένα παράξενο για τα ήθη και τα στρατιωτικά δεδομένα της Δύσης ένοπλο σώμα. Αυτό έγινε σύντομα αντιληπτό από τους Βενετούς. Μετά από το 1482 στη Βενετία φθάνει σώμα 540 Stradioti με επικεφαλής, "Capo" από τη λέξη Καπετάνιος, τον γόνο μιας εκ των πιο σημαντικών αρβανίτικων οικογενειών της Αργολίδας, τον Πέτρο Μπουζίκη. Οι Βενετοί συναθροίζονται στους κύριους δρόμους της πόλης και θαυμάζουν τους ιππείς από την Ελλάδα, οι οποίοι παρελαύνουν με τον οπλισμό τους, τις μακριές λόγχες, τις κυρτές μαχαίρες, τα ρόπαλα, τους βαμβακερούς θώρακες και τους χαρακτηριστικούς υψηλούς πίλους τους. Ο Δόγης, ο κυβερνήτης της Βενετίας, τους υποδέχεται και χαιρετά τον αρχηγό τους.
Την επόμενη ημέρα ο Δόγης τους διαμηνύει ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν για την Πάδοβα και τότε έκπληκτος συναντά την άρνηση τους .... Οι λόγοι της άρνησης των εκπλήσσουν! Οι 540 Stradioti αισθάνονται προσβεβλημένοι και θιγμένοι από τον Δόγη γιατί χαιρέτησε μόνο τον αρχηγό τους ... Αυτοί όμως, Αρβανίτες οι περισσότεροι, είναι ίσοι μεταξύ τους και απαιτούν από τον Δόγη να τους χαιρετήσει έναν έναν. Ο Δόγης δέχεται την περίεργη απαίτηση τους και οι Stradioti αναχωρούν για την Πάδοβα όπου και διαπρέπουν!
Αντίστοιχα περίεργος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο οι Stradioti απαιτούσαν να πληρώνονται ... Μπορεί να ήταν ίσοι αλλά όχι ίδιοι σε ανδρεία! Έτσι απαίτησαν να πληρώνονται όχι με την ίδια αμοιβή ο καθένας τους αλλά ανάλογα με το πόσους ζωντανούς αιχμαλώτους και πόσα κεφάλια νεκρών εχθρών θα συγκέντρωνε ο καθένας τους.
Η δράση των Stradioti αποτελεί πραγματική εποποιία! Σε σειρά μαχών κερδίζουν ιταλικά ένοπλα σώματα, το γαλλικό ιππικό και το ελβετικό πεζικό κερδίζοντας την εκτίμηση τόσο των Βενετών όσο και των εχθρών τους. Τους θαυμάσουν για τη γενναιότητα τους, την αντοχή τους στην πείνα και τη δίψα και την τακτική τους. Οι Γάλλοι ιδρύουν αντίστοιχο σώμα τους estradiots ενώ αργότερα προσλαμβάνουν και οι ίδιοι τους Stradioti κατά των Άγγλων. Κάποιοι μάλιστα εκ των αρχηγών τους, όπως ο Μερκούριος Μπούας, γίνονται θρύλοι στην Ιταλία.
Τα κατορθώματα τους αποτελούν ένα από τα πιο σπουδαία κεφάλαια της ελληνικής πολεμικής ιστορίας, λαμβάνουν χώρα στο μετά την Άλωση ιστορικό μεταίχμιο του ελληνισμού και μας είναι άγνωστα.
πηγη
https://www.facebook.com/ioannis.stamatiou.7/posts/10211541772116516
Βικι
https://el.wikipedia.org/wiki/Stratioti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου