Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013

Οι καμέλιες του Σακραμεντο


Το Σακραμεντο που στα ιταλικά και στα ισπανικά σημαίνει Αγιο μυστήριο, αυτοαποκαλείται Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Καμέλιας και διοργανώνει καθε χρόνο ένα δεκαήμερο φεστιβάλ Καμέλιας στις αρχές Μαρτίου- που διαφημίζεται ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου στη πόλη , με αφίσες τοποθετημένες σε μεγάλα ταμπλό .
Η καμέλια , θαμνώδες, πολυετές ανθοφόρο φυτό , πήρε το όνομα του απο τον Γκ. Τζ. Κάμελους , ιησουίτη ιεραποστολο, που έφερε το φυτό από την Ασία στην Ευρώπη τον δέκατο όγδοο αιώνα . 

Πηγή 
Dean Koontz " From the corner of his eye"
Εκδ. BELL 

Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2013

Lenin Moreno: Η πραγματική ευτυχία είναι να σε ξεχνάνε και να αρχίζεις πάλι από την αρχή.»


Ο Lenin Moreno αφήνει το γραφείο του για να επικεντρωθεί στη μελέτη της κβαντοφυσικής σε σχέση με τις ανθρώπινες αξίες. Όντας ο μόνος πρόεδρος στον κόσμο με παραπληγία, μπορεί να θεωρηθεί ως ο χρήστης αμαξιδίου με τη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως. Όμως ο απερχόμενος αντιπρόεδρος υποστηρίζει ότι περισσότερο ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το χιούμορ, την ισότητα, την υγεία και την οικολογία, παρά με το να εγκλωβιστεί σε ένα γραφείο.
Εντυπωσιακή παραίτηση του προέδρου του Ισημερινού ενόσω βρίσκεται στην κορυφήΑυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια από τις συνηθισμένες δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί για να δείξουν την ταπεινότητά τους, αλλά ο Moreno είναι έτοιμος να το αποδείξει. Πώς; Αποχωρώντας από την πολιτική, παρά το βέβαιο γεγονός πως αν έβαζε πάλι υποψηφιότητα θα επανεκλεγόταν.
Ο 59χρονος πολιτικός και συγγραφέας είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής της λατινικής έκδοσης του περιοδικού “The Guardian” από το 2006 που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου μαζί με τον Rafael Correa. Τους τελευταίους μήνες εκτελούσε καθήκοντα προέδρου όσο ο Correa έκανε καμπάνια για την επανεκλογή του.
Εντυπωσιακή παραίτηση του προέδρου του Ισημερινού ενώ βρίσκεται στην κορυφή«Με πετυχαίνετε στη φάση που αποχωρώ σιγά-σιγά από το γραφείο. Είμαι πολύ χαρούμενος», εξομολογείται σε συνέντευξή του στο προεδρικό παλάτι, όπου υποδέχεται επισήμους, πρωθυπουργούς, πολίτες με αναπηρία και δημοσιογράφους. «Δεν μου αρέσει να είμαι πρόεδρος, δεν την αντέχω την εξουσία. Προτιμώ να νιώθω υφιστάμενος, όπως στο σπίτι μου, που τον έλεγχο τον έχει η γυναίκα μου και οι τρεις κόρες μας!», λέει με χιούμορ, αλλά κάνοντας εμφανή και την προσωπική του ιδεολογία.
Πολλοί υπονοούν ότι πίσω από την παραίτησή του κρύβονται άλλοι λόγοι. Μερικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ότι έχει απομακρυνθεί από τον πρόεδρο Correa, ενώ άλλοι εικάζουν ότι ο Moreno σχεδιάζει να κατέβει για πρόεδρος στις εκλογές του 2017.
Ο Lenín Moreno, που ήταν πρόεδρος του Ecuador όταν ο Rafael Correa κατέβαινε για την επανεκλογή του, δήλωσε πως θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή και να αφοσιωθεί στα κοινωνικά θέματα.Όταν ακούει αυτές τις φήμες ανασηκώνει σκεπτικός τα φρύδια του. «Η εξουσία έρχεται και με μία δόση τύχης, γι’ αυτό πρέπει να την αφήνεις σύντομα πίσω. Όσο όμως βρίσκεσαι σε αυτήν τη θέση πρέπει να το εκμεταλλεύεσαι για να συνειδητοποιήσεις τις βαθύτερες φιλοδοξίες σου. Για μένα, τελικά, ήταν η προαγωγή των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία».
Αυτό είναι ασυνήθιστο για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον για μία αναπτυσσόμενη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την πρώτη του παγκόσμια αναφορά σχετικά με την αναπηρία, μόλις, το 2011.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα δις άνθρωποι με αναπηρία ανά τον κόσμο και ο αποκλεισμός τους κοστίζει πολύ στη συνολική ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναφέρεται η αναπηρία στους στόχους του ΟΗΕ για την νέα χιλιετία και ελάχιστοι πολιτικοί έχουν ασκήσει πίεση επί του θέματος.
Πέρυσι, ο Moreno προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά του στη μεταμόρφωση του Εκουαδόρ (Ισημερινός). Υπό την επίβλεψή του η χώρα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο προοδευτικά έθνη της Λατινικής Αμερικής, όσον αφορά στην οικονομική, τεχνική και επαγγελματική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín MorenoΤα έξοδα του κράτους στους σχετικούς τομείς αυξήθηκαν από 2 εκατ. δολάρια σε 150 εκατ. ανά χρόνο. Όλα τα νεογέννητα περνούν από ελέγχους για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή πρόληψη, ενώ όλοι οι μεγάλοι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν στο 4% των θέσεών τους εργαζομένους με αναπηρία.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι 197.435 άτομα με σωματική αναπηρία έχουν δεχτεί κάποιου είδους θεραπευτική αγωγή, 430.289 έχουν προμηθευτεί αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά στρώματα, βακτηρίες, πάνες ακράτειας ή άλλα υλικά, σε 17.876 έχουν δοθεί προσθετικά μέλη (τα οποία, πλέον, κατασκευάζονται εκεί). Υπάρχουν, επίσης, προγραμματιστές που παρέχουν κείμενα σε Braille και υπολογιστές για άτομα με προβλήματα όρασης.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno
«Πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Κι αυτό δεν έγινε εξαιτίας μου, αλλά λόγω τον πολιτών μας. Εγώ απλώς άναψα ένα κεράκι, και αυτό, σύντομα, έγινε πυρκαγιά», λέει ο Moreno. «Όμως, ό,τι και να έχουμε κερδίσει για τους πολίτες με αναπηρία, δεν αγγίζει ούτε το 20% των στόχων που έχω θέσει. Χρειαζόμαστε δομική αλλαγή.»
Η μεγάλη αλλαγή βρίσκεται καθ’ οδόν και στοχεύει στα στερεότυπα, μία επανάσταση, δηλαδή, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο κόσμος την αναπηρία. Οικογένειες που έκρυβαν τους συγγενείς τους με αναπηρία από ντροπή για τις ανεπαρκείς κρατικές δομές, μπορούν τώρα να ταξιδέψουν άνετα χάρη στην αυξημένη πρόβλεψη για αναπηρικά καθίσματα και ράμπες, έχοντας κατά νου το παράδειγμα που πρώτος έδωσε ο Moreno, αποδεικνύοντας πόσα πολλά μπορεί να πετύχει κάποιος μετά την απόκτηση της αναπηρίας του.
Ο Moreno γεννήθηκε το 1953 σε μία απόμακρη περιοχή του Αμαζονίου, στα σύνορα Εκουαδόρ – Περού. Το μικρό του όνομα το πήρε από τον πατέρα του, έναν καθηγητή Ιστορίας που λάτρευε τον ομώνυμο Ρώσο επαναστάτη. Άνθισε ως επιχειρηματίας μέχρι το 1998, όπου σε μία ληστεία τον πυροβόλησαν στην πλάτη, με αποτέλεσμα να αποκτήσει παραπληγία και να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín MorenoΣτην ανάρρωσή του, μεγάλο ρόλο, έπαιξε το γέλιο, ενώ διάβαζε ανέκδοτα και παρακολουθούσε κωμωδίες. Από τότε έγινε υπερασπιστής αυτής της εναλλακτικής «θεραπείας», η οποία στοχεύει στην απελευθέρωση ενδορφινών που απαλύνουν τον πόνο. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, συμπεριλαμβανομένου και του «Θεωρία και Πρακτική του Χιούμορ, τα Καλύτερα Ανέκδοτα στον Κόσμο – Μην Αρρωσταίνεις».
Πιστεύοντας πως η αγάπη για ζωή είναι απαραίτητη για το ευ ζειν, προώθησε τις ιδέες του και στις κρατικές δομές, όταν απέκτησε τη θέση του Αντιπροέδρου.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno
«Ξεκίνησα μια εκστρατεία με τίτλο “Εκουαδόρ Χαμογέλα. Είμαστε Καλοί Άνθρωποι!”. Είμαι πεπεισμένος πως η καλοσύνη είναι απόρροια του καλού χιούμορ. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσουμε την ποιότητα και τη ζεστασιά της ανθρώπινης ζωής. Μας κάνει καλύτερους συζύγους, γιους, εργαζομένους, γραφειοκράτες και καλύτερους δασκάλους. Η εξουσία σε κάνει να χάνεις το χαμόγελό σου. Στην αρχή χαμογελούσα όλο τον χρόνο, τώρα ούτε στο 50% του. Νιώθω όμως, τώρα που η θητεία μου τελείωσε, ότι οι επικριτές μου, πλέον, αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα του γέλιου.» Ένα από τα πρότζεκτ στο οποίο θα αφιερωθεί είναι το βιβλίο του που αφορά στη σχέση κβαντοφυσικής και ανθρωπίνων αξιών.
Εντυπωσιακή παραίτηση του προέδρου του Ισημερινού ενόσω βρίσκεται στην κορυφή
Ο Moreno είναι θαυμαστής του Stephen Hawking και απογοητεύτηκε όταν ο τελευταίος, λόγω ασθένειας, δεν κατάφερε να παρευρεθεί σε πρόσφατο συνέδριο για ΑμεΑ στο Εκουαδόρ. Πρωτοσυναντήθηκαν έξι μήνες νωρίτερα. Ο Moreno είπε ότι τα βρήκαν από την πρώτη στιγμή και ότι πλέον ο Hawking αποτελεί έμπνευση γι’ αυτόν. «Είναι το σπουδαιότερο παράδειγμα ανδρός σε αναπηρικό αμαξίδιο», λέει, «όταν μου είπε ότι δεν μπορεί να έρθει, ανησύχησα πραγματικά για την υγεία του. Παραδέχομαι όμως ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μήπως δεν τον ξανασυναντήσω ποτέ. Ελπίζω να υπάρχει ακόμα χρόνος.»
Με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα κοστίσει πολύ στον Correa, στα ΑμεΑ και στο Εκουαδόρ. Όμως εκείνος έχει άλλη γνώμη: «Τις προάλλες κάποιος με ρώτησε πώς θέλω να με θυμάται ο κόσμος. Ποιος θέλει να τον θυμούνται; Η πραγματική ευτυχία είναι να σε ξεχνάνε και να αρχίζεις πάλι από την αρχή.»
Επιμέλεια: Κιούση Θάλεια
Disabled.GR – Περιοδικό Αυτονομία

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

Ο χαρταετός και η ιστορία του


Στην αρχαιότητα, 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του....
Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος.

Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό τουξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση. Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά. 


 



Πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των αυστηρών Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Τον 4ο π.Χ. αι., στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του χαρτιού δεν ήταν ακόμη γνωστή, εικάζουμε ότι τα χρόνια εκείνα, τα όποια πειράματα ή παιχνίδια με αϊτούς θα πρέπει να τα έκαναν με πανί, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πλοία έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.

O χαρακτήρας του εξαγνισμού, τον οποίο πολλοί απέδιδαν στο πέταγμα του χαρταετού, με τον καιρό γίνεται απολαυστικό παιχνίδι, επιστημονική έμπνευση και πηγή μιας διαρκούς ικανοποίησης του ανθρώπου για την υποταγή της ύλης στα πιο ευφάνταστα και τολμηρά του όνειρα. 0 χαρταετός, στη μακραίωνη ιστορία του, χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως: για τη μέτρηση της Θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις. Έσωσε ναυαγούς, έστειλε στρατιωτικά σήματα, κίνησε κάρα, ακόμα και αυτοκίνητα. 

Στην ιστορική διαδρομή του αγαπημένου χαρταετού, συνέβησαν πολλά και διάφορα:
• Το 1749 ο Σκωτσέζος μετεωρολόγος Alexander χρησιμοποίησε χαρταετούς με θερμόμετρα, προκειμένου να καταγράψει και να μελετήσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές σε μεγάλο υψόμετρο.
• Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός.
Τα χρόνια 1799-1809, ο σερ George Cayley άρχισε να πειραματίζεται με τους χαρταετούς, προκειμένου να κατασκευάσει μια μηχανή που να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα. Και τα κατάφερε! Το 1853 πέτυχε να πετάξει το πρώτο ανεμοπλάνο, που μπόρεσε να σηκώσει το βάρος ενός ατόμου για σαράντα ολόκληρα δευτερόλεπτα.
• Το 1833 ένας Βρετανός, αυτή τη φορά, μετεωρολόγος, χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώνει ανεμόμετρα, ώστε να καταγράφει και να μελετά τις ταχύτητες των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.
• Το 1887 ο Ε. Β. Archibald τράβηξε τις πρώτες αεροφωτογραφίες χρησιμοποιώντας χαρταετούς

Ιστορίες για χαρταετούς… 

- Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποίησε έναν χαρταετό μ’ έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέροντα τρόπο. Προκειμένου να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, έπρεπε να σκάψει ένα υπόγειο τούνελ. Μη γνωρίζοντας, όμως, το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ, πέταξε τον χαρταετό έως πάνω από το παλάτι, κρατώντας την άκρη του νήματος στο σημείο απ όπου Θα ξεκινούσε το τούνελ, και έτσι έκανε τους απαραίτητους σχετικούς υπολογισμούς.
-Παλαιότερα, στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, πίστευαν ότι οι χαρταετοί είχαν τη δυνατότητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γι’ αυτό και το πέταγμά τους, ακόμη και σήμερα, προϋποθέτει ολόκληρη τελετουργία. Σύμφωνα με κάποια παράδοση μάλιστα, μια νύχτα ένας Ιάπωνας στρατηγός πέταξε πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του έναν χαρταετό γεμάτο κουδούνια, με αποτέλεσμα οι  εχθροί να νομίσουν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και να το βάλουν στα πόδια.
- 0 αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.
- 0 Μάρκο Πόλο περιγράφει τους χαρταετούς και τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις τους. Πολύ γρήγορα, στην Ιαπωνία απαγορεύτηκαν οι χαρταετοί πάνω από ένα μέγεθος, ώστε να αποφεύγονται τα επανδρωμένα μοντέλα και οι κίνδυνοι που συνεπάγονταν.

Οι χαρταετοί και χώρες…

Σε κάθε χώρα, το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς με διάφορους τρόπους, συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.

Για παράδειγμα, στην Κίνα διοργανώνονται κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την ανάδειξη του πιο όμορφου χαρταετού• οι περισσότεροι από τους χαρταετούς αυτούς, όχι μόνο αναπαριστούν δράκους, ψάρια, πουλιά και άλλα αιώνια σύμβολα της μακρινής Ανατολής, αλλά συχνά έχουν ενσωματωμένες σφυρίχτρες ή σωλήνες που μπορούν να βγάζουν μουσικούς ήχους χάρη στον αέρα που περνά από μέσα τους, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό υπερθέαμα εικόνας και ήχου.

Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την Πέμπτη ημέρα του Μαίου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν με αγωνία το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών. Εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες που έχουν μικρούς γιους συνηθίζουν να ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ’ ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ’ έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του. Οι γιρλάντες και οι χαρταετοί-κυπρίνοι συμβολίζουν την οικογένεια: ο πρώτος χαρταετός τον πατέρα, ο δεύτερος τη μητέρα και ο τρίτος το παιδί-γιο. 0 κυπρίνος είναι ένα δυνατό και γερό ψάρι, γνωστό για την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητά του, καθώς κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και πετάγεται ψηλά πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι, ο κυπρίνος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τους μικρούς Ιάπωνες, που πρέπει να μάθουν και εκείνοι να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο της ζωής με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές των αιθέριων αιώνιων χορευτών πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία και παίρνει μοναδικές διαστάσεις στη γιορτή “Basant” η γιορτή γίνεται για την υποδοχή της άνοιξης κάθε Φεβρουάριο στη Λαχώρη στο σημερινό Πακιστάν και αντανακλά παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα ξέφρενο γλέντι, το οποίο προσμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι η έξυπνη άμυνα, οι δυναμικές επιθέσεις και οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών.

Η ομορφιά που προσφέρουν την ημέρα οι εκατομμύρια πολύχρωμοι χαρταετοί συνεχίζεται και τις νύχτες, καθώς συνεχίζεται και το παιχνίδι, με ολόλευκους χαρταετούς, λουσμένους όχι μόνο στο φως του φεγγαριού, αλλά και στο φως που πλημμυρίζει την πόλη, ειδικά για την περίσταση

Χαρταετών ονόματα… 

Στα αγγλικά, η λέξη «Kite» είναι συγχρόνως το όνομα ενός υπέροχου πουλιού.
Στα ιαπωνικά, η λέξη «taco» σημαίνει «χταπόδι». Προφανώς, οι Ιάπωνες επέλεξαν αυτό το όνομα για τον χαρταετό τους, επειδή μοιάζει με χταπόδι, καθώς πετά με τη βοήθεια πολλών νημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την κίνηση τού συνήθως περίπλοκου σχήματός του.
Στα μεξικανικά, η λέξη «papalote», σημαίνει ταυτόχρονα «πεταλούδα»
Στα γερμανικά, η λέξη «Drachen» σημαίνει «δράκος». Προφανώς, η ονομασία αυτή καθιερώθηκε από τα χρόνια που οι γερμανικοί χαρταετοί είχαν μορφή άγριων ζώων που εκτόξευαν φωτιά από τα στόματά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αϊτούς τους λέμε και σμυρνάκια. Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.
 
istorikathemata

Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

πως θα ζούμε στη Μακεδονία και τη Θράκη σε λίγα χρόνια


Μου ήλθε και αυτο με email που κρινω οτι ειναι πολυ σημαντικο ..Διαβαστε κρινετε, και αν μπορειτε αντιδραστε  

Διαβάστε προσεκτικά πως θα ζούμε στη Μακεδονία και τη Θράκη σε λίγα χρόνια. Δεν είναι εικασίες, είναι πραγματικότητα, τεκμηριωμένη από την μελέτη που κατέθεσε η ΙΔΙΑ η εταιρία.
Την παρουσίασε σε ομιλία του ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Λαζαρίδης (πιο κάτω δίνω και το link), παρουσία πολλών καθηγητών και επιστημόνων:
Για την τζάμπα "επένδυση" των "Καναδών":
Ενώ η αγοράστρια εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έδωσε μόλις 11.000.000 ευρώ για να αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο ένα τεράστιο κομμάτι της Χαλκιδικής, η χρηματιστηριακή της αξία έχει ανέβει από την αγορά αυτή σε  2,5 ΔΙΣ!  
Τα εκτιμώμενα μεταλλεύματα είναι 15-20 ΔΙΣ!
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή  διαπίστωσε ότι το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό (European Commission Decision IR/11/216) και κάλεσε την εταιρία να πληρώσει ΠΡΟΣΤΙΜΟ 15,34 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο. Το καταπληκτικό και πρωτάκουστο: αντί να προσφύγει η εταιρία για άρση του προστίμου, προσέφυγε ή ίδια η κυβέρνηση εναντίον της απόφασης αυτής! Τόσος πόνος για την εταιρία, ή τόσο πολύ μας περίσσευαν τα 15,34 εκατομμύρια ευρώ;
Σημειωτέον ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ επί των μεταλλευμάτων. ΜΗΔΕΝ τοις εκατό!!! (0%). ΜΗΔΕΝ χρυσός λοιπόν...
Εδόθη από τους Καναδούς στον Μπόμπολα 5%, για να κινεί τα νήματα στο τηλεοπτικό και πολιτικό σάπιο κατεστημένο.
Όσο για την ανάπτυξη, διαβάστε τα παρακάτω:
Ανάπτυξη εννοούν ότι προσλαμβάνουν κάποιους ντόπιους κατοίκους, που εξαθλιωμένοι από την ανεργία, έχουν ως αποστολή να κατεδαφίσουν το ίδιο τους το σπίτι!  Η περιοχή σε λίγα χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ από την σκόνη με τα βαρέα μέταλλα η οποία θα καταστρέψει κάθε ζωή και υγεία σε απόσταση πολλών  χιλιομέτρων, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη.  Τους βάζουν να αλέσουν εκατομμύρια τόνους πολύτιμου δασικού  εδάφους, που θα το επεξεργαστούν με θανατηφόρα κυανιούχα για να παραλάβουν λιγότερο από 1 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο σκόνης!!!  Κι αυτά τα λένε οι ειδικοί καθηγητές και επιστήμονες.   Τότε να δούμε που θα βρουν δουλειά οι σύγχρονοι γενίτσαροι και τα παιδιά τους. αφού θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άγνωστο προορισμό.
Έτσι ο κύριος Μπόμπολας και η παρέα του, έβαλαν  στην τοπική κοινωνία συνενόχους στην ΒΙΒΛΙΚΗ καταστροφή της Μακεδονίας και της Θράκης. (γιατί έπεται το ΚΙΛΚΙΣ, η ΡΟΔΟΠΗ και ο ΕΒΡΟΣ).
Η καταστροφή θα είναι τεράστια, γιατί ο τρόπος εξόρυξης θα είναι πλέον ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ.  Δεν μιλάμε πια για υπόγεια ορυχεία. Θα δημιουργηθούν κρατήρες πλάτους 700 μέτρων και βάθους 220. Οι εκπομπές της σκόνης θα φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, τη Θάσο!!
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο προδοσίας του Ελληνικού λαού, ολοκληρώνεται με την ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ της εταιρίας ότι θα αθωωθεί με ΝΟΜΟ(!) για την επερχόμενη βιβλική καταστροφή. Στον νόμο 3220/2004 ΦΕΚ 15Α/28.1.2004 στη σελίδα 349 αναφέρεται ΡΗΤΑ ότι: «η αγοράστρια δεν έχει υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον Μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντολογικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες μετά από την αναστροφή της πώλησης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσης»
Αν είναι δυνατόν!  Να θεσμοθετεί το Κράτος την καταστροφή του περιβάλλοντος, την οποία προστατεύει το Σύνταγμα!
Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτή η καταστροφή.
Για να γίνετε εθελοντές, κατ' αρχήν υπογράψτε εδώ:
http://www.nomines.org/
Για ολόκληρη την ομιλία του καθηγητού κ. Λαζαρίδη δείτε εδώ:
http://el.scribd.com/doc/113126934/%CE%9B%CE%91%CE%96%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3-%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
--
Νικόλας Αργυρίου,
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, MSc
Προστασία, Συντήρηση και
Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων
www.nikosargyriou.blogspot.com



-- 
Λένα Αγγελοπούλου
Προϊσταμένη Τμήματος
Τεκμηρίωσης & Προστασίας
Πολιτιστικών Αγαθών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α
τηλ. 697.28.66.138

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

N.W.O

το μεταφέρω όπως το παρέλαβα στο ταχυδρομείο μου. Στην κρίση σας..

Γιατί επιχειρείται η πλήρης κατάργηση του κράτους;
Σε οποιοσδήποτε μορφής καθεστώτος, απολυταρχικού, δημοκρατικού, ολιγαρχικού κλπ, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα χωρίς την ύπαρξη του κράτους.
Σήμερα στην Ελλάδα επιχειρείται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η....
εφαρμογή ενός λειτουργικού συστήματος στο οποίο η έννοια «κράτος» δεν έχει υπόσταση.
Δηλαδή κάθε μορφή δημόσιας υπηρεσίας, σε κρατικό, περιφερικό, νομαρχιακό, δημοτικό επίπεδο πρέπει να καταργηθεί και να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα πάντα θα λειτουργούν μέσα από μια τράπεζα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία θα φροντίζει για την «ένταξη» στο σύστημα ενός πολίτη υπό πλήρη έλεγχο.
Αυτό για το οποίο ο Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είχε φροντίσει να στηθεί πολύ γρήγορα μπήκε σε εφαρμογή από τον ειδικά εκπαιδευμένο γνώστη του προγράμματος, κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ, που προβλέπει:
Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας διακυβέρνησης του πολίτη.
Σταδιακή κατάργηση κάθε λειτουργίας του κράτους, δηλαδή κάθε δημόσιας υπηρεσίας.
Ένταξη όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις Τράπεζες.
Έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων με τελικό στόχο την τραπεζοποίηση των περιουσιών.
Απόλυτο εργασιακό έλεγχοςμε τελικό σκοπό την κατάργηση κάθε αμοιβής γιατί τα πάντα θα κατευθύνονται μέσα από κέντρα διανομής.
Επιβολή μεταλλαγμένων τροφίμων και γενοσήμων φαρμάκων.
Μπορεί κάποια από τα παραπάνω να μην είναι κατανοητά για αυτό θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα από το κάθε ένα.
1. Θα υποχρεωθούν όλοι οι πολίτες να προμηθευτούν ηλεκτρονική κάρτα διακυβέρνησης,γιατί χωρίς αυτή δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σαν Πολίτες. Δηλαδή δεν θα μπορούν να κάνουν αγορές, να έχουν δικαίωμα εργασίας, να αποκτούν σπίτι, να ψηφίζουν, να δημιουργούν επιχείρηση κλπ.

2. Με την σταδιακή κατάργηση του κράτους, κάθε έγγραφο, πιστοποιητικό, άδεια γάμου, ακόμα και νομικές υπηρεσίες, άδειες οικοδομής, κλπ, θα γίνονται μέσα από ειδικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες τύπου taxis net, οπότε δεν θα είναι απαραίτητες οι δημόσιες υπηρεσίες οπότε και οι υπάλληλοι δεν χρειάζονται.
3. Όλες οι μισθοδοσίες, επιχορηγήσεις, ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτήσεις, πληρωμές, κλπ, θα γίνονται μέσω τραπεζών. Ακόμα και τα δικαιολογητικά και οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από τις τράπεζες. Θα χρεώνονται παροχές και θα γίνεται αυθαίρετη παρακράτηση από λογαριασμούς.
4. Το κτηματολόγιο που δεν κατάφερε ποτέ η Ελλάδα να πραγματοποίησει έχει ήδη γίνει με προσέγγιση χιλιοστού, μέσω δορυφόρου, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτυπωθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από μηχανικό κάθε επιφάνεια Γής. Όλη η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών θα φορολογηθεί έτσι ώστε κάποια στιγμή θα ανήκει στις τράπεζες.
5. Θα καθορίζεται αμοιβή κλιμακωτή για την εργασία και την σύνταξη στο τέλος κάθε χρόνου για τον επόμενο ανάλογα με τα έσοδα της χώρας. Οι εργαζόμενοι δεν θα την εισπράττουν γιατί θα κατατίθεται σε λογαριασμό και δεν θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης γιατί θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις τους . Δεν θα μπορούν να έχουν χρήματα στα χέρια τους. Ότι περισσεύει από αμοιβές στο τέλος κάθε χρόνου θα παρακρατείται από το κράτος για χάρη του συνόλου και της ασφάλειας της χώρας.

6. Με τις επιδοτήσεις, ανεμογεννητριών, και φωτοβολταϊκών θα καταντήσει η χώρα ένας απέραντος σκουπιδότοπος που σκοπό έχει την αξιοποίηση και μόνο των υλικών της γερμανικής βιομηχανίας και όχι του ορυκτού πλούτου της χώρας.
7. Επιδοτούνται τα γενετικώς μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα και καταστρέφονται τα αιωνόβια δένδρα της χώρας μας, όπως η ελιά, καρυδιά, κερασιά, κλπ.

Όλα τα παραπάνω θα συμβούν σύντομα στη χώρα μας ,και μάλιστα σε γνώση των πολιτικών μας οι οποίοι φαίνονται ανήμποροι να αντιδράσουν και επιλέγουν να είναι με τον ισχυρό από φόβο.
Ο κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ σαν άριστος γνώστης του προγράμματος της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ έθεσε τα θεμέλια με το 2ο μνημόνιο ,και στην περίπτωση που τα μνημονιακά κόμματα κερδίσουν 181 έδρες οπότε θα “ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ” όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα θα αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κυβερνάται από την ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ