Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2009

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΣ ΣΤΟ ΡΩΜΕΙΚΟ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ?

Κυριακή 23 Νοεμβριόυ 2008 Καθημερινή /Κώστας Λεονταρίδης

Φτωχοί συγγενείς των άλλων μεγάλων του ποδοσφαίρου οι οπαδοί της ΑΕΚ, οι "τουρκόσποροι", τα "χανούμια", εμείς που παραλάβαμε τη σκυτάλη της κιτρινόμαυρης οπαδοσύνης, δίκην καταγωγής, δεν έχουμε πολλές χαρές να θυμόμαστε. Τα τελευταία χρόνια περηφάνιας σφραγίστηκαν από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τα τέσσερα πρωταθλήματα της ΑΕΚ (1989, 1992-1994) παραμένουν στιλβωμένα από τη δική του αξιοσύνη.
Δουλευταράς, εσωστρεφής, πληγωμένος Βαλκάνιος, την ίδια ώρα που τον κατηγορούσαν για ατολμία ..."τώρα στο 85 θυμήθηκε να κάνει αλλαγή ο μ...", έδενε τα κορδόνια πιτσιρικάδων, ρίχνοντάς τους στα βαθιά. Ναι με τις βεντέτες ποτέ δεν τα πήγαινε καλά, του κάθονταν στον λαιμό (έκλεβαν κι από την λάμψη του), συγκρούστηκε και μ'αυτούς και με προέδρους, προστάτες τους, τον είπαν πρίγκηπα και το πίστευε.
Η Ιαχή "Ντούσαν Ντούσαν!!" δονούσε την Ν.Φιλαδέλφεια (αχ! το γηπεδάκι μας), η δουλειά του ήταν ορατή και από άσχετους. Εβγαλε την ΑΕΚ από "πέτρινα χρόνια" με παίκτες σαν τον Σαβέβσκι, τον Σαββίδη, τον Σαμπανάτζοβιτς- οι τότε πιτσιρικάδες, Νικολαίδης, Τσιάρτας, Κασάπης έλαμψαν υπό τις οδηγίες του.
Ξανάρχεται στον πάγκο της ΑΕΚ, μιάς ανέστιας ΑΕΚ, πάλι σε πέτρινα χρόνια, λυγερόκορμος στα 60 του, πλούσιος και ανικανοποίητος. Σχεδόν πάντα πρώτος στο χωριό, δεν δοκιμάστηκε σε μεγάλη Ευρούπολη, αν και καλύτερος από πολλούς λογάδες συναδέλφους του. Εμείς, που οι πρόσφυγες παππούδες μας ίδρυσαν το 1924 στην Αθήνα την Ενωση, δεν τον υποδεχόμαστε σαν "Ιούδα Ισκαριώτη" που μας παράτησε για τα αργύρια του Κόκκαλη το "μαύρο 96". Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξύσουμε πληγές. 15 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά, ο Δικέφαλος μοιάζει βαλσαμωμένος.
Ντούσαν κάνε μας πάλι πρώτους, βάλε άλλη μιά κιτρινόμαυρη χάντρα στο βαρύ μπεγλέρι σου, οι "γαύροι" και οι "βάζελοι" μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Ντούσκο ήλθε η ώρα ν'απαντήσεις στον Νίκο Δήμου που-πικραμένος ΑΕΚτζής κι αυτός-αναρωτήθηκε με θυμό όταν σε πετροβολούσαν πρώην χειροκροτητές σου:
"ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΣ ΣΤΟ ΡΩΜΕΙΚΟ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ?"

Αυτά λοιπόν έγραφε ο Αθλητικογράφος Λεονταρίδης δύο σχεδόν μήνες πριν όταν ο Ντούσκο κάτω απ'τις γνωστές συνθήκες πάταγε το κατώφλι των Θρακομακεδόνων (και όχι της Ν.Φιλαδέλφειας) για άλλη μιά φορά.
Οχι ότι αυτή τη φορά οι συνθήκες ήταν ιδανικές . Κάθε άλλο.Ισως και πιό δύσκολες και από τη δεύτερη φορά, όταν επέστρεψε μετά από την πετυχημένη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Τότε όμως ακόμα δεν του είχαν συγχωρήσει με πιό τρόπο "δραπέτευσε" από το τραινάκι του Τροχανά για το Λιμάνι. Ηταν νωπές ακόμα οι αναμνήσεις. Και του τη φύλαγαν στη γωνία.
Οποία όμως ειρωνία της τύχης. Τώρα ωριμότερος και αρχοντικότερος από ποτέ ο Πρίγκηπας του Νερέτβα και της ΑΕΚ, επέστρεψε και ένας στεναγμός ανακούφισης βγήκε από τις ψυχές χιλιάδων Ενωσιτών-και της δικής μου.
Σήμερα φαίνεται ότι του την έχουν στημένοι οι επαγγελματίες επενδυτές μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει αλίμονό τους πως ο Πρίγκηπας- και το τεχνικό επιτελείο του-είναι το μόνο διαχρονικό κεφάλαιο, πάνω στο οποίο μπορούν να ποντάρουν αυτή τη στιγμή αλλά και στο μέλλον. Πάνω σ'αυτόν τον άνθρωπο -που όπως δήλωσε ήλθε για να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του- μπορούν να χτίσουν την νέα ΑΕΚ.

Την ιστορία των ομάδων γράφουν οι παίκτες και προσωπικότητες, Αλλά μετά από χρόνια και όχι εν θερμώ τις δεδομένες στιγμές. Αναμφίβολα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν και είναι μία από τις έντονες προσωπικότητες που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό της Ιστορία της νεότερης ΑΕΚ.

2 σχόλια:

coachp είπε...

Αναμφίβολα είναι και απο τους πιο μισητούς ανθρώπους για τον κόσμο της ΑΕΚ όμως, έτσιιιι???

Αυτά έχουν οι μεγάλες προσωπικότητες και οι μεγάλοι τσιγκούνηδες...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

coachp
Για μερικούς αυτούς που βρίζανε ΤΟΤΕ (κάτω από τη σκεπαστή κυρίως)πράγματι είναι από τους μισητούς. Υπήρχαν και άλλοι όμως που σκίζανε τα πανό του αίσχους από τα κάγκελα της Ν.Φιλαδέλφειας. Κυρίως αυτοί που τον ζήσανε τον παικταρά Μπάγεβιτς όταν είχε έλθει αρυτίδωτος και ατσαλάκωτος στο Ρωμέικο.
Η δική μου ηλικία ευτυχώς μου επέτρεψε να ζήσω την τότε μεγάλη ΑΕΚ του Φαντροκ και του Μπάρλου, και έχω ολοκληρωμένη άποψη για την εν λόγω περσόνα σχεδόν 35 χρόνια τώρα. (πιό πολύ τον έκανε να φύγει η διόικηση Τροχανά τότε και η αστάθεια της ομάδας παρά τα λεφτά του Κοκαλη. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα τότε είχε φιλοδοξίες καριέρας σαν προπονητής, ήθελε να κάνει το μεγαλύτερο βήμα και ένα άλλο κύκλο. Αλλές τότε οι εποχές άλλες τώρα. Εγώ τον προτιμώ τώρα πάντως)

Συμφωνώ αυτά έχουν οι μεγάλες προσωπικότητες ,όσο για το τσιγκούνηδες δεν ξέρω, δεν είμαι στο πορτοφόλι του, πιστέυω όμως ότι ειδικά τώρα το συμβόλαιο του είναι πολύ χαμηλότερο από του Καραγεωργιόυ του Εργοτέλη του Ουζουνίδη της ΑΕΛ ή ακόμα και του προκατόχου του Δώνη.