Σάββατο, Ιουνίου 13, 2020

Η ιερή πίπα των Ινδιάνων, Ο συμβολισμός της

Από το βιβλίο ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ. ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ εκδ. Πύρινος Κόσμος


Οι φυλές των αυτοχθόνων της Β. Αμερικής, απέτιαν σεβασμό στη φύση καθώς πίστευαν οτι όλα είναι δημιουργήματα του Μεγάλου Πνεύματος που "είναι ανεξάρτητο από εκδήλωση, χωρίς χαρακτηριστικά, απεριόριστο, ταυτόσημο με την έννοια της θεότητας" Αντίστοιχα, κατά την ορθόδοξη πίστη, "ο άνθρωπος πάνω από όλα είναι homo adorans. Ενα όν που ζέι λατρέυοντας τον Θεό και ιστάμενο στο μεθόριο κτιστού και ακτίστου ενοποιεί τον κόσμο, καταργώντας έτσι αυτόν τον υπαρκτό διχασμό. Μέσα από την λατρεία-Ευχαριστία δέχεται από τον Θεό αυτόν τον κόσμο και τον αντιπροσφέρει και πάλι σ'Εκείνον ευχαριστιακά, λειτουργώντας έτσι ως ιερέας της κτίσεως".

Από το βιβλίο "Η ιερή πίπα των Ινδιάνων" Ο αρχηγός Το μαύρο Ελάφι (Χεχακα Σαπα) περιγράφει τις επτά τελετουργίες της φυλής Ογκλαλα των Σιου" εκδ. Κεδρος

........κοίταξε, γεμίζω το ιερό τσιμπούκι με φλούδα από κόκκινη ιτιά. Αλλά πριν το καπνίσουμε πρέπει να δεις πως φτιάχνεται και τι σημαίνει .
Αυτές οι τέσσερις κορδέλεςπου κρέμονται από τον κορμό του τσιμπουκιού είναι τα τέσσερα τέταρτα του σύμπαντος.
Η μαύρη είναι για τη Δύση όπου ζουν τα πλάσματα του κεραυνού για να μας στέλνουν τη βροχή. Η άσπρη είναι για τον Βορρά απ'όπου έρχεται ο μεγάλος άσπρος άνεμος που εξαγνίζει. Η κόκκινη έιναι για την Ανατολή απ'όπου ξεπηδάει το φως κι όπου ζεί το πρωινό αστέρι για να δίνει στους ανθρώπους τη γνώση. Η κίτρινη είναι για τον Νότο απ'όπου έρχονται το καλοκαίρι και η δύναμη της αύξησης .
Αλλά αυτά τα τέσσερα πνεύματα είναι στο βάθος ένα Πνεύμα, κι αυτό εδώ το αετίσιο φτερό είναι γιαυτό το ένα που είναι σαν Πατέρας, μα είναι και για τις σκέψεις των ανθρώπων που θα'πρεπε να πετούν ψηλά σαν τους αετούς.
Μήπως δεν είναι ο ουρανός πατέρας και η γη μητέρα και δεν είναι πράγματι παιδία τους όλες οι ζωντανές υπάρξεις με πόδια, φτερά, ή ρίζες? Κι αυτό το πετσί πάνω στη μπούκα εδώ που πρέπει να είναι απο δέρμα βίσονα. είναι για τη γη απ'όπου προερχόμαστε και που απο το στήθος της βυζαίνουμε, σαν τα μωρά, όλες τις ζωές μας, μαζί με τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα και το χορτάρι. Και επειδή σημαίνει όλα αυτά και περισσότερα απ΄'όσα ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει, το τσιμπούκι είναι ιερό.

Εφημεριδα Συντακτων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: