Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2013

Το ηρωικό πρότυπο σε διάφορους πολιτισμούς

Μπορεί να αλλάζει ονόματα αλλά τα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια, τόσο σε δοκιμασίες όσο και στα ίδια τα συστατικά του κάθε μύθου και φυσικά αναφέρομαι σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και μεταξύ πολιτισμών οι οποίοι αποκλείεται να είχαν έρθει σε επαφή ώστε να επηρεαστούν.
Κάθε μύθος παντού στον κόσμο έχει τον ίδιο στόχο: την αποκάλυψη της αλήθειας μέσω χρήσης συμβόλων. Ο ήρωας λοιπόν έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωπος και έχει ένα θεϊκό κομμάτι και όλοι οι ήρωες έχουν γνώση της θεϊκής τους καταγωγής.Προέρχεται από την γη αλλά θέλει να φτάσει στον ουρανό και σε πολλούς μύθους ο ήρωας τελικά γίνεται αστερισμός.
Ο ήρωας είναι κατακτητής,ανοίγεται από τα στενά όρια, βγαίνει έξω και δεν φοβάται να θυσιάσει πράγματα,το αντίθετο μάλιστα. Δεν χειραγωγείται εύκολα, έχει δικά του όνειρα και κάνει αυτό που χρειάζεται προς τον στόχο της επίτευξής τους.Όλοι οι ήρωες ζούν για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και είναι αλτρουιστές, δεν θέλουν την αναγνώριση αλλά να πετύχουν αυτό που έχουν συλλάβει. Το φαινομενικά αδύνατο είναι αυτό που κυνηγάει ο ήρωας, αν υπάρχει στα όνειρά του, τότε ότι χρειαστεί, θα το κάνει.Κάθε δυσκολία είναι δοκιμασία την οποία επιζητεί και γίνεται καλύτερος όταν αρπάζει ευκαιρίες. Πόσο αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτά;
Το ηρωικό πρότυπο είναι κάτι που λείπει από την εποχή μας, η οποία έχει συνδεθεί με τις λάθος αξίες. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε κάτι για αυτό. Μια δοκιμασία είναι ευκαιρία για δράση. Χρειάζεται ηρωική στάση κάθε μέρα, να μπορούμε να πάρουμε ότι έχει να προσφέρει η εποχή και να τα δώσουμε σαν σπόρους.

"Σάντσο, τα σκυλιά μας γαυγίζουν, άρα προχωράμε..." Δον Κιχώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: