Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2013

ΘΑ ΦΤΥΣΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ Μπορις Βιάν (1946)

Ξεσκόνιζα τα παλιά ραφια πρόσφατα και έπεσε στα χέρια μου το εν λόγω βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα σε έκδοση "γράμματα" του 1990 
Δεν έιχα διαβάσει τότε , και κακώς, στό πίσω εξώφυλλο ότι το "Θα φτύσω στους τάφους σας" πρωτότυπο, "J'irai cracher sur vos tombes" υπήρξε το πρώτο βιβλιό του ανήσυχου συγγραφέα με το ελεύθερο πνέυμα του δρόμου , κατά τα πρότυπα του Κέρουακ . Οχι άδικα ονομάστηκε και ο Ευρωπαίος Κέρουακ . 
Αντιγράφω εδώ λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια, τί δεν διάβασα τότε ....

Αρχείο:Boris Vian.jpg

"Ο Μπορίς Βιάν γεννήθηκε το 1920 στη Βιλ ντ'Αβραί και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, από όπου πήρε πτυχίο μηχανικού το 1942. 
Μιά σύντομη δημοσιουπαλληλική καριέρα (1942-6) και ένας χρόνος εργασίας σε μιά μεγάλη χαρτοποιία, έκλεισαν το 1947 με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου "Ο αφρός των ημερών" 
Με το ψευδώνυμο "Βέρνον Σάλλιβαν" πρωτοεμφανιστηκε την ιδια χρονιά (1947) υπογράφοντας το "Θα φτύσω στους τάφους σας " που έγινε κινηματογραφική ταινία το 1959 . Ακολούθησαν και άλλα "σκληρά" μυθιστορήματα αμερικάνικου τύπου που τον έκαναν δίασημο ως "Σάλλιβαν" αλλά τα βιβλία που δημοσίευσε με το δικό του όνομα δεν γνώρισαν ιδιάιτερη επιτυχία.
Το 1959 απογοητευμένος και σε οικονομικό αδιέξοδο, εγκατέλειψε οριστικά το γράψιμο. Είχε προλάβει ωστόσο να δημιουργήσει μια ποιητική συλλογή και δύο θεατρικά έργα.
Ως το 1959 που πέθανε έζησε με τον τρόπο που πάντοτε ονειρευόταν : έπαιξε στον κινηματογράφο, έγινε κριτικός της τζαζ , και έκανε περιοδείες στην επαρχία, τραγουδώντας δικά του τραγούδια. 

" Το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή , είναι να βγάζεις βιαστικά τα συμπεράσματά σου, ανάλογα με την περίσταση. Γιατί είναι γεγονός ότι τα άτομα έχουν πάντα δίκιο- και οι μάζες πάντα άδικο. 
Προσοχή όμως : δεν πρέπει να δούμε στη στάση αυτή κάποιους κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. οι κανόνες δεν χρειάζεται να είναι γραπτοί για να τους ακολουθήσουμε. Μόνο δύο πράγματα έχουν σημασία: Ο έρωτας , κάθε είδους έρωτας , με κάθε είδους ωραία κορίτσια , και η μουσική του Ντιούκ Ελλινγκτον , ή η παραδοσιακή τζαζ. Τίποτ' άλλο δεν μετράει , γιατί τα υπόλοιπα είναι "άσχημα" . 
Οι σελίδες που ακολουθούν είναι απλώς ένα παράδειγμα των όσων είπα. Η δύναμή τους πηγάζει από την αλήθεια τους, και είναι αληθινές επειδή τις έχω κατασκευάσει εγώ, απ'αρχής μέχρι τέλους..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: